Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nemecký minister zdôraznil význam povinného očkovania: Je naivné veriť, že omikron je koncom pandémie

Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach Zobraziť galériu (2)
Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach (Zdroj: SITA/Hannibal Hanschke/Pool via AP)

BERLÍN - Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach v rozhovore pre noviny Welt am Sonntag zdôraznil dôležitosť zavedenia povinného očkovania proti novému koronavírusu. Agentúra DPA v tejto súvislosti v sobotu pripomenula, že Nemecko síce zatiaľ povinnú vakcináciu proti covidu nezaviedlo pre žiadnu skupinu obyvateľov, ale Spolkový snem (Bundestag) má o tejto téme rokovať ešte počas januára.

"Musíme akceptovať, že ani povinné očkovanie nikdy nepokryje všetkých ľudí," uviedol Lauterbach pre nedeľník Welt am Sonntag. "Som však presvedčený, že existuje veľká skupina nezaočkovaných ľudí, ktorí sa zaočkovať dajú, ak toto opatrenie zavedieme," dodal.

Minister zdôraznil, že verí, že povinná vakcinácia zabezpečí do budúcnosti dostatočnú ochranu populácie Nemecka pred nákazou covidom. "Nemôžeme sa dostať do situácie, že jedno leto je zdanlivo dobré, avšak na jeseň nás prekvapia nové varianty, a to bez toho, že by bola široká väčšina obyvateľstva zaočkovaná," poznamenal. "Pretože potom by sa všetko začalo odznova," uviedol.

Vakcinácia vo vlaku v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Christophe Gateau/dpa via AP)

Je naivné veriť, že omikron je koncom pandémie

Lauterbach tiež prízvukoval, že povinná vakcinácia je nutná i napriek aktuálnemu šíreniu nákazlivejšieho variantu omikron, ktorý nespôsobuje až tak závažné symptómy. "Infikovanie sa omikronom vám nevyhnutne nezaručí imunitu pred ďalším variantom vírusu. Viera, že variant omikron je koncom pandémie, je naivná," upozornil.

Rozhodnutie dolnej komory nemeckého parlamentu vo veci prípadnej povinnej vakcinácie proti covidu sa neočakáva v bezprostrednej budúcnosti, konštatuje DPA. Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), ktorá stojí na čele vládnej koalície so Zelenými a Slobodnou demokratickou stranou (FDP), avizovala, že legislatívny proces v tejto záležitosti by mal byť ukončený do konca marca.

Nemecká vláda medzičasom zvýšila očakávanú mieru zaočkovanosti, ktorú chce dosiahnuť na vytvorenie tzv. kolektívnej imunity. "Naším cieľom musí byť dostať sa na úroveň 95 percent, najmä pri zraniteľných skupinách, povedala pre sobotné vydanie novín Augsburger Allgemeine Sabine Dittmarová, štátna tajomníčka nemeckého parlamentu pre oblasť zdravotníctva. "Na začiatku sa predpokladalo, že úroveň 70 percent je postačujúca na nadobudnutie kolektívnej imunity. Avšak, ako vieme, vzhľadom na početné mutácie (vírusu), to nestačí," vysvetlila.

Viac o téme: PandémiaNemeckoKoronavírusPovinné očkovanieCOVID-19Karl Lauterbach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu