Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Úrady vo Francúzsku uzavreli mešitu po radikálnych a nenávistných kázňach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsko nariadilo uzavretie mešity na severe krajiny vzhľadom na radikálny charakter kázania tamojšieho imáma. Regionálne úrady to v utorok uviedli pre agentúru AFP.

Mešita v meste Beauvais, 100 kilometrov severne od Paríža, zostane uzavretá šesť mesiacov, vyplýva zo stanoviska vedenia prefektúry Oise. Kázne v tejto modlitebni podľa neho podnecovali nenávisť, násilie a "obhajovali džihád". Rozhodnutie prišlo dva týždne po tom, ako francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin oznámil, že inicioval proces uzavretia tejto mešity, pretože jej imám vo svojich kázňach útočí na kresťanov, homosexuálov a Židov. To je podľa ministra neprijateľné.

Miestny denník Courrier Picard tento mesiac informoval, že imám tejto mešity len nedávno prestúpil na islam. Právnik združenia spravujúceho mešitu pre noviny povedal, že imáma dočasne suspendovali, pričom jeho vyjadrenia boli "vytrhnuté z kontextu". Francúzska vláda tento rok oznámila, že zintenzívni kontrolu náboženských objektov a združení podozrivých zo šírenia radikálnej islamskej propagandy.

Vyšetrovali viacero mešít

Zákrok prišiel po vlaňajšej vražde učiteľa Samuela Patyho, ktorý sa stal terčom nenávistných prejavov na internete po tom, ako na občianskej náuke ukázal kontroverzné karikatúry proroka Mohameda publikované satirickým časopisom Charlie Hebdo.

Francúzske ministerstvo vnútra tento mesiac uviedlo, že pre podozrenie zo šírenia "separatistickej" ideológie vyšetrovali v uplynulých mesiacoch okolo 100 z celkovo vyše 2600 mešít a moslimských modlitební vo Francúzsku. V prípade šiestich z nich je vyšetrovanie zamerané na ich uzavretie na základe zákonov proti extrémizmu a islamistickému separatizmu.

Viac o téme: úradyMešitaFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu