Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tibet: Armáda obkľúčila najväčšie kláštory, mnísi páchajú samovraždy

(Zdroj: ČTK)

PEKING - Čínski vojaci v piatok obkľúčili tri najväčšie budhistické kláštory v tibetskom hlavnom meste Lhasa. Informuje o tom hovorkyňa mimovládnej organizácie Medzinárodná kampaň pre Tibet Kate Saundersová.

Obkľúčené sú práve tie kláštory, ktorých osadenstvo sa v minulých dňoch najaktívnejšie zapájalo do protičínskych protestov. Čína sa k týmto informáciám zatiaľ nevyjadrila. Získať informácie o aktuálnej situácii v Tibete je nesmierne ťažké, keďže pohyb novinárov sa tu riadi prísnymi pravidlami, ktoré určujú úrady v Pekingu.

Agentúra AP cituje obyvateľa Lhasy, podľa ktorého je kláštor Drepung obkľúčený troma radmi vojakov. Počet príslušníkov čínskych ozbrojených zložiek, ktorí obkľúčili kláštor Sera, odhadujú miestni na asi 2000. Najviac informácií prichádza z kláštora Sera, kde sa situácia podľa svetových agentúr zhoršuje každou hodinou. Mnísi sú odrezaní od okolitého sveta a míňajú sa im už i tak slabé zásoby potravín.

Možno i z tohto dôvodu začali niektorí z nich držať hladovku. V kláštore Drepung sú podľa Rádia Slobodná Európa dvaja mnísi v ohrození života po tom, čo sa pokúsili o samovraždu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu