Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VIDEO Obrovská tragédia na školskej oslave: Silný vietor odfúkol nafukovací hrad, štyri deti zomreli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY - Štyri deti zahynuli a niekoľko ďalších utrpelo vážne zranenia po tom, ako vietor v Austrálii vo štvrtok vyzdvihol vysoko do vzduchu nafukovací hrad, informovali agentúry AFP a DPA. K incidentu došlo na austrálskom ostrove Tasmánia v meste Devonport na základnej škole počas koncoročnej oslavy, ktorá sa konala v posledný školský týždeň pred vianočnými prázdninami.

Obete sú dve dievčatá a dvaja chlapci. Hrad sa zdvihol do výšky a niekoľko detí z neho vypadlo z výšky desiatich metrov na zem. Na miesto nešťastia prišiel väčší počet sanitiek a priletelo niekoľko vrtuľníkov. Podľa ABC policajti zasahujúci na mieste plakali a objímali sa s rodičmi, ktorí sa zbehli pri škole.

Premiér Scott Morrison označil nešťastie za "zdrvujúce"

"Nanešťastie môžem potvrdiť, že štyri deti zahynuli, ďalšie štyri sú v kritickom stave a jedno dieťa vo vážnom stave." uviedol  tasmánsky policajný komisár Darren Hine. Obeťami tejto nehody sa stali dvaja chlapci a dve dievčatá vo veku približne 11 rokov, ktorí chodili do 6. triedy. Podľa polície deti pri nehode hradu spadli z výšky až desiatich metrov.

VIDEO Obrovská tragédia na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

"Deti mali mať zábavný deň spolu so svojimi rodinami – a stala sa z neho taká obrovská tragédia, a ešte k tomu v tomto období roka! Človeka z toho bolí srdce... Modlím sa za rodiny a priateľov detí, ktoré prišli o život, za ranených... a všetkých tých, ktorí boli svedkami tejto strašnej udalosti," povedal austrálsky premiér Scott Morrison.

VIDEO Obrovská tragédia na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Škola uviedla, že cieľom oslavy bolo, aby sa deti na konci roka zabavili. Neskôr po incidente školu uzatvorili a požiadali rodičov, aby si prišli po deti. Podľa agentúry AFP predpoveď počasia predpovedala na štvrtok v oblasti, v ktorej došlo k incidentu, len "slabý vietor". Polícia však v súčasnosti nehodu prešetruje.

Stanica BBC pripomenula niekoľko iných nešťastí, keď sa deti hrali v podobných nafukovacích hradoch. V roku 2019 sa v Číne zabili pri takmer rovnakom incidente, aký sa stal v Tasmánii, dve deti a dvadsať sa zranilo. O rok skôr zomrelo dievčatko v Británii, keď hrad explodoval.

Viac o téme: DetiTragédiaAustráliaNafukovací hrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu