Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Macronovho bývalého poradcu vypočúvali pre zmluvu s ruským oligarchom

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (Zdroj: TASR/John Thys, Pool Photo via AP)

PARÍŽ - Francúzska polícia v utorok zadržala a vzala do väzby bývalého bezpečnostného poradcu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorého následne vypočúvala v súvislosti so zmluvou podpísanou s ruským oligarchom blízkym ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Agentúru AFP o tom informovali bezpečnostné zdroje. Podľa spravodajského portálu France Info bola do väzby vzatá aj Benallova manželka. Zo služieb prezidenta Macrona musel Alexandre Benalla odísť v lete roku 2018, keď boli zverejnené zábery z prvomájovej demonštrácie. Na tú polícia Benallu pozvala ako pozorovateľa, avšak podľa kamerových záberov sa aktívne zapojil do policajného zásahu. Kamera ho zachytila pri tom, ako v civilnom oblečení, ale s policajnou helmou na hlave, bije účastníkov demonštrácie.

Na jeseň bol Benalla v tejto kauze odsúdený na tri roky väzenia, z toho dva podmienečne. Rok strávi v domácom väzení. Spomínanú zmluvu podpísali ruský oligarcha uzbeckého pôvodu Iskander Machmudov a Benallov poradca Vincent Crase. O existencii takejto zmluvy už dávnejšie informoval investigatívny mediálny portál Mediapart. Uviedol vtedy, že francúzski vyšetrovatelia sa touto kauzou zaoberajú pre podozrenie z možného prania špinavých peňazí a korupcie, ku ktorým mohlo dôjsť pri transakcii medzi Craseovou spoločnosťou a Machmudovom. Mediapart v decembri 2019 tiež napísal, že išlo o obchod v hodnote 294.000 eur.

K Macronovi mal veľmi blízko

Spravodajský magazín Le Point informoval, že vyšetrovatelia finančnej polície chcú zistiť, či Benalla využil svoje oficiálne postavenie v Elyzejskom paláci na uzavretie tejto zmluvy. Za subdodávateľa bola vtedy vybraná firma Velours, kde Benalla predtým pôsobil. Benalla už v minulosti tvrdil, že sa s ruským oligarchom nikdy osobne nestretol a na rokovaniach o uzavretí zmluvy sa nepodieľal.

Benalla, ktorý sa v dávnejšej minulosti živil aj ako vyhadzovač v nočnom klube, mal kedysi k Macronovi veľmi blízko, no už po afére so zásahom na 1. mája 2018 sa od neho prezident dištancoval, keďže sa preňho stal veľkým problémom. O Benallovi sa totiž okrem iného prevalilo, že neoprávnene používal diplomatický pas, mal falošné doklady a nelegálne nosil zbraň.

Viac o téme: ZmluvaPoradcaRuskoOligarchaEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu