Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Francúzsky prezident sa prihovoril svojim občanom: Toto odkázal vo vianočnom posolstve celej krajine

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Guillaume Horcajuelo / Pool photo via AP)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vo videu na sociálnej sieti Instagram vyzval svojich krajanov, aby boli počas sviatkov mimoriadne opatrní a zabránili šíreniu nákazy koronavírusom. Informovala o tom agentúra AP.

"(Koncoročné sviatky) sú chvíľami, keď sa znova vidíme, chvíľami veselosti, bezstarostnosti... Ale tento rok vás ešte raz v spojitosti s vírusom žiadam, aby ste boli veľmi ostražití," povedal Macron.

Macron strávil minulé Vianoce v karanténe, keďže u neho potvrdili infekciu koronavírusom nového typu. Tento rok požiadal ľudí, aby sa nechali otestovať, zaočkovať a nosili rúška, a tým sa chránili pred nákazou variantom delta i rýchlo sa šíriacim variantom omikron. Zároveň sa poďakoval pracovníkom nemocníc "za starostlivosť o francúzskych občanov".

Vo Francúzsku iba mierne opatrenia

Francúzska vláda zrušila novoročné zhromaždenia a vyzvala na prácu z domu. Krajina však na rozdiel od niektorých európskych susedov, ako je napríklad Holandsko, pred Vianocami znovu nezaviedla prísne obmedzenia na spomalenie šírenia omikronu.

Francúzsko zaznamenalo v stredu viac ako 80.000 nových prípadov infekcie koronavírusom. Zdravotný poradca vlády, lekár Arnaud Fontanet, vo štvrtok upozornil, že počet denných prípadov nákazy koronavírusom v krajine môže v dôsledku omikronu čoskoro prekročiť hranicu 100.000.

Viac o téme: FrancúzskoVianoceEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu