Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Heger sa v Budapešti stretol s Macronom: Riešili spoločné projekty

(Zdroj: TASR / Ladislav Vallach)

BUDAPEŠŤ - Bilaterálne projekty a spolupráca v európskych otázkach boli hlavnými témami pondelňajšej schôdzky predsedu slovenskej vlády Eduarda Hegera s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Dvojica sa stretla v rezidencii francúzskeho veľvyslanectva v Budapešti.

Heger a Macron pricestovali do maďarského hlavného mesta na summit premiérov Vyšehradskej štvorky (V4), ktorý zvolal - v rámci aktuálneho maďarského predsedníctva v tomto zoskupení - predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Macron má v rámci svojej návštevy na programe aj rokovanie s prezidentom Jánosom Áderom i s Orbánom. 

"Viktor Orbán je politickým protivníkom, ale európskym partnerom," povedal francúzsky prezident minulý týždeň v Paríži na tlačovej konferencii, na ktorej prezentoval priority predsedníctva svojej krajiny v EÚ. Macron vtedy vyzdvihol význam dosahovania "užitočných kompromisov", pritom však spomenul aj výrazné názorové rozdiely v oblasti princípov právneho štátu medzi Francúzskom a Maďarskom.

Francúzsky prezident sa pondelok podvečer pripojí k schôdzke premiérov vyšehradského zoskupenia - Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska -, aby spoločne prerokovali aktuálne otázky európskej politiky a priority nadchádzajúceho francúzskeho predsedníctva v Rade Európskej únie, ktoré sa začne 1. januára 2022.

Viac o téme: StretnutieBudapešťEmanuel MacronEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu