Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Ďalšia vlna pandémie hrozí v Rakúsku pre variant omikron už v januári

Očkovanie proti koronavírusu v Rakúsku
Očkovanie proti koronavírusu v Rakúsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda, File)

VIEDEŇ - V Rakúsku môže nový variant koronavírusu omikron spôsobiť ďalšiu vlnu pandémie už v januári. Na utorkovej tlačovej konferencii to uviedol minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein spolu so zdravotníckymi odborníkmi, informovala agentúra APA.

V Rakúsku dosiaľ potvrdili 59 prípadov nákazy omikronom – 49 z nich odhalili prostredníctvom PCR testov a ďalších desať na základe sekvenovania vzoriek, priblížil minister. V metropole Viedeň zaznamenali šesť prípadov tohto nového variantu. Dáta z iných krajín ukazujú, že "omikron je skutočne nákazlivejší ako delta", povedal minister s tým, že o závažnosti priebehu ochorenia zatiaľ nie sú dostupné dostatočné údaje.

Mückstein apeloval na ľudí, aby sa treťou dávkou dali zaočkovať ešte pred Vianocami, pretože tak ochránia i zdravotnícky personál. Avizoval tiež, že rakúska komisia pre očkovanie (NIG) plánuje v stredu odporučiť očkovanie posilňovacou dávkou proti covidu i pre deti od 12 rokov. Dosiaľ táto ponuka platila len pre dospelé osoby od 18 rokov s výnimkou Viedne, kde sa mohli dať dodatočnou dávkou zaočkovať všetci od 16 rokov.

Vrchol denných prírastkov očakávajú začiatkom roku 2022

Molekulárny biológ Andreas Bergthaler pred novinármi zdôraznil, že v nasledujúcich týždňoch je potrebné počítať s absolútnym zvýšením počtu nakazených, keďže omikron je "omnoho infekčnejší". Tento scenár očakáva i Herwig Ostermann z výskumného inštitútu Gesundheit Österreich (GÖG). Vychádza z toho, že počet novonakazených sa bude zdvojnásobovať každé dva až tri dni.

Vrchol denných prírastkov omikronu očakáva začiatkom roku 2022. Cieľom je zabrániť šíreniu tohto variantu na čo najdlhšie obdobie, až kým nebude vyvinutá nová vakcína zameraná špeciálne na omikron. Vedci ľuďom odporučili ako účinný nástroj boja proti nákaze hlavne očkovanie. Predovšetkým tri dávky dokážu podľa nich riziko nákazy znížiť o približne 70 percent a sú tiež schopné zabrániť ťažkému priebehu covidu.

Viac o téme: RakúskoKoronavírusInfikovaníOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu