Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Rakúsku už čoskoro začne platiť povinné očkovanie: Astronomické pokuty pre tých, ktorí ho odmietnu

V Rakúsku protestovalo proti opatreniam 40-tisíc ľudí Zobraziť galériu (2)
V Rakúsku protestovalo proti opatreniam 40-tisíc ľudí (Zdroj: TASR/AP/Lisa Leutner)

VIEDEŇ - V Rakúsku bude platiť od budúceho roka povinnosť očkovania proti koronavírusu. Kto túto podmienku nesplní, bude musieť siahnuť hlboko do vrecka. Nariadenie sa bude týkať všetkých obyvateľov starších ako 14 rokov. Jednu a tú istú osobu budú môcť policajti pokutovať aj viackrát.

Prvá pokuta pre nezaočkovaných v Rakúsku bude v hodnote 600 eur. Tamojšie úrady vás môžu pokutovať každé tri mesiace s najvyššou sadzbou 3600 eur alebo 2400 eur, uvádzajú Novinky.cz. Všetko sa to uvádza v návrhu zákona o povinnom očkovaní proti koronavírusu, ktorý koncom minulého týždňa zverejnila rakúska verejnoprávna televízia ORF. Ministerstvo zdravotníctva plánuje konečnú verziu zákona zverejniť v priebehu budúceho týždňa.

KORONAVÍRUS Nezaočkovaným Rakúšanom hrozia pokuty: Povinné očkovanie zdravotníkov zavedie aj Nemecko

Zavedenie povinného očkovania vyvolalo v Rakúsku rozruch. V uliciach protestovalo takmer 42-tisíc ľudí, čo bolo ešte viac ako počas demonštrácie pred dvoma týždňami. Malo dôjsť aj k niekoľkým stretom s políciou.

Podľa Our World in Data je v Rakúsku zaočkovaných takmer 68 percent obyvateľstva. V krajine je pre všetkých bez výnimky zavedený lockdown, ktorý vláda plánuje predbežne uvoľniť začiatkom budúceho týždňa. Neočkovaní však budú naďalej obmedzovaní. Výnimky z povinného očkovania sa budú týkať jedine tehotných žien, osôb, ktoré prekonali COVID-19 za posledných 180 dn, a tých, ktorí nemôžu byť zaočkovaní zo zdravotných dôvodov.

Pokute bude predchádzať výzva 

Všetci Rakúšania, ktorí v januári nepodstúpia vakcináciu, dostanú do 15. 1. 2022 list s výzvou od ministra zdravotníctva. Prvé pokuty sa začnú ukladať nezaočkovaným 15. marca. O ich výške zrejme ešte prebehne širšia diskusia. Hlavné slovo bude mať rozhodnutie ministra zdravotníctva. Peniaze z pokút budú venované miestnym zdravotníckym zariadeniam.

Viac o téme: Pokuta RakúskoPovinné očkovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu