Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Mimoriadne rokovanie EÚ o omikrone zatiaľ nebude: Lídri sa nedohodli na termíne

Predseda Európskej rady Charles Michel počas online rokovania
Predseda Európskej rady Charles Michel počas online rokovania (Zdroj: SITA/Francois Walschaerts/Pool Photo via AP)

BRUSEL - Európska únia sa rozhodla zatiaľ neusporiadať mimoriadny virtuálny summit lídrov o koronavírusovom variante omikron. V stredu to povedal nemenovaný predstaviteľ Únie, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra AP.

Dvadsaťsedem ministrov zdravotníctva EÚ bude prvýkrát zasadať k situácii okolo omikronu na budúci týždeň, v utorok 7. decembra, potom sa touto témou budú zaoberať lídri EÚ, a to 16. decembra na riadne naplánovanom summite. Predstaviteľ to povedal pod podmienkou zachovania anonymity, pretože špeciálny summit nebol oficiálne oznámený.

O usporiadaní mimoriadneho summitu sa diskutovalo niekoľko dní, ale bolo ťažké nájsť časové okno vyhovujúce všetkým lídrom EÚ. Takisto nebolo jasné, o čom presne by mali lídri rozhodovať, keďže o novom variante koronavírusu sa toho ešte veľa s istotou nevie. Prvýkrát ho zistili v Juhoafrickej republike (JAR), následne v regióne južnej Afriky a rozšíril sa aj do iných častí sveta

Štáty pozorne sledujú situáciu 

Členské štáty EÚ a Európska rada budú vývoj denne pozorne sledovať, píše AP. K utorku bolo hlásených 44 prípadov nákazy omikronom v 11 štátoch EÚ, oznámilo Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC). Dodalo, že väčšina prípadov súvisí s cestovaním do Afriky.

Mimo EÚ a južnej Afriky sa nákaza omikronom objavila na takých miestach ako Austrália, Kanada, Británia a Izrael.

O novom variante je ešte málo poznatkov. Nie je známe ani to, či je nákazlivejší, pričom toto podozrenie má niekoľko zdravotníckych úradov, či majú ním infikovaní ľudia ťažší priebeh ochorenia a či oslabuje účinky súčasne podávaných vakcín.

Viac o téme: PandémiaLídriRokovanie KoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu