Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Omikron už vyčíňa v Európe: Úprimné priznanie šéfky eurokomisie, pretekáme s časom!

Ursula von der Leyenová Zobraziť galériu (3)
Ursula von der Leyenová (Zdroj: AP Photo/Jean-Francois Badias)

RIGA - Ako "preteky s časom" označila v nedeľu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová snahu celého sveta porozumieť novému koronavírusovému variantu omikron a v prípade potreby upraviť existujúce vakcíny tak, aby boli voči tomuto variantu účinné. Uviedla to počas svojej návštevy Litvy, píše agentúra AFP.

VIDEO Premiér Heger o novom variante koronavírusu už diskutoval s Ursulou von der Leyenovou

Premiér Heger o novom variante koronavírusu už diskutoval s Ursulou von der Leyenovou (Zdroj: Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR)

"Vieme, že sú to preteky s časom. Vedci a výrobcovia vakcín potrebujú dva až tri týždne, aby získali úplný obraz o vlastnostiach mutácií tohto variantu," povedala Von der Leyenová. Verejnosť zároveň vyzvala, aby prijala preventívne opatrenia za účelom poskytnúť vedcom dostatok času na to, aby nový variantu preskúmali a porozumeli mu. Ľudí okrem toho požiadala, aby sa dali zaočkovať, nosili rúška a respirátory a dodržiavali vzájomné rozstupy.

Koronavírus sa stále šíri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Výrobcovia vakcín potrebujú čas

Podľa Von der Leyenovej zmluva uzavretá v lete Európskou komisiou so spoločnosťou Pfizer-BioNTech na dodanie 1,8 miliardy dávok vakcíny obsahuje klauzulu pre prípad objavenia "únikového variantu koronavírusu", ktorý sa môže vyhnúť imunite získanej očkovaním. Klauzula v zmluve uvádza, že "ak sa koronavírusový variant zmení na únikový variant ... konzorcium Pfizer-BioNTech je schopné prispôsobiť mu svoju vakcínu do 100 dní," dodala.

KORONAVÍRUS Omikron už vyčíňa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nový variant omikron po prvý raz hlásili tento týždeň z Juhoafrickej republiky (JAR). Odvtedy ho zaznamenali aj v ďalších krajinách v južnej časti Afriky, v Hongkongu, Izraeli, Belgicku, Nemecku, Taliansku i Británii. Viaceré krajiny v súčasnosti prijímajú opatrenia v oblasti cestovania s cieľom zabrániť šíreniu tohto variantu.

Viac o téme: PandémiaKoronavírusUrsula von der LeyenováEurokomisiaOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu