Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Veľké nepokoje v Holandsku kvôli covidovým obmedzeniam! Polícia strieľala po protestujúcich

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Media TV Rotterdam via AP)

AMSTERDAM - Polícia v Holandsku zatkla v noci celkom 28 ľudí pri niekoľkých protestoch namierených proti koronavírusovým reštrikciám. Situácia bola najvypätejšia v Haagu, kde utrpelo zranenie päť policajtov, jeden z nich vážne. Bezpečnostné zložky zasahovali aj proti menším zhromaždeniam v meste Urk a v dvoch mestách v južnej provincii Limburg.

Úrady nasadili proti demonštrantom v Haagu policajtov so psami a na koňoch, bezpečnostné zložky použili aj vodné delo. Protestujúci, z ktorých väčšina boli mladí ľudia, zapaľovali oheň a odpaľovali delobuchy. Jeden z prítomných prehodil kameň čelným sklom privolanej sanitky. Polícia tam zatkla sedem ľudí. Zranenia utrpelo päť policajtov, dvaja z nich majú poškodený sluch kvôli silným ranám z delobuchov.

Ďalších 13 ľudí policajti zatkli v provincii Limburg. V meste Stein tamojší starosta po stretoch s demonštrantmi vyhlásil do pondelka núdzový stav, čím posilnil právomoci polície preventívne zasahovať proti podozrivým osobám, píše denník De Telegraaf. Desiatky protestujúcich hádzali petardy na policajtov v obci Raermond. Poriadkové sily zhromaždenia rozohnali a štyri osoby zadržali.

Silné delobuchy hádzali na policajtov aj demonštranti

Silné delobuchy hádzali na policajtov aj demonštranti v meste Urk východne od Amsterdamu, zatknutých tam bolo osem ľudí. V Urku v januári protestujúci zapálili odberové miesto na testovanie prítomnosti koronavírusu po tom, čo vláda zaviedla nočný zákaz vychádzania.

VIDEO Veľké nepokoje v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Media TV Rotterdam via AP)

Nepokoje prepukli v Holandsku v piatok pri výnimočne násilných stretoch medzi policajtmi a demonštrantmi v Rotterdame. Polícia tam v obave o vlastnú bezpečnosť začala do davu strieľať a troch ľudí zasiahla, tí stále zostávajú v nemocnici, uviedli dnes úrady. Bezpečnostné zložky v prístavnom meste zadržali 51 ľudí, polovica z nich bola mladšia ako 18 rokov.

Organizátori po násilnostiach demonštráciu oficiálne zrušili

Pokojné zhromaždenie sa zišlo v sobotu v Amsterdame. Organizátori po piatkových násilnostiach v Rotterdame síce demonštráciu oficiálne zrušili, aj tak však na centrálne námestie Dam prišli tisíce ľudí. Pokojný bol tiež asi tisíc-hlavý protest v meste Breda.

VIDEO Veľké nepokoje v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Media TV Rotterdam via AP)

Holandsko minulú sobotu znovu zaviedlo niektoré obmedzenia ekonomiky, pretože krajina zaznamenala doteraz najvyššie počty novo nakazených od začiatku pandémie. Reštaurácie a obchody musia podľa nových pravidiel zatvárať skôr a športové stretnutia sa odohrávajú bez divákov. Podľa miestnych médií sa na piatkových nepokojoch podieľali aj takzvaní hooligans, teda skalní priaznivci niektorých futbalových klubov. Vláda v piatok tiež druhý rok v rade zakázala novoročné ohňostroje s odôvodnením, že opatrenie zabráni mimoriadnemu zaťaženiu nemocníc.

Viac o téme: ProtestPolícia HolandskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu