Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čína darovala Sýrii 500-tisíc ďalších dávok vakcíny proti KORONAVÍRUSU

Vakcína spoločnosti Sinopharm
Vakcína spoločnosti Sinopharm (Zdroj: SITA/AP Photo/Nabil al-Jurani)

DAMASK - Čína darovala v nedeľu 500.000 dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19 Sýrii poznačenej vojnou. Táto krajina patrí k najmenej zaočkovaným proti koronavírusu na svete a podľa OSN tam alarmujúco prudko stúpa počet nakazených. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Vďaka najnovšej zásielke stúpol počet takto doručených dávok do Sýrie za týždeň na takmer dva milióny. V Sýrii sú zaočkované necelé dve percentá obyvateľov a prípady infekcie koronavírusom prudko stúpajú, varoval minulý mesiac námestník generálneho tajomníka OSN Martin Griffiths.

Damask dostal minulý týždeň vyše 1,3 milióna dávok vakcíny čínskej výroby Sinovac, a to v rámci globálneho programu Covax, ktorý sa snaží zaistiť spravodlivé dodávky vakcín vo svete. Sýrsky minister zdravotníctva Hasan Ghabaš ocenil pred novinármi najnovšiu zásielku ďalšie čínskej vakcíny s názvom Sinopharm.

Čínsky veľvyslanec Feng Piao, ktorého krajina  je spojencom sýrskeho režimu, vyhlásil, že nedeľná zásielka zvýšila počet dávok vakcíny Sinopharm poskytnutých Pekingom Sýrii na 800.000. Minister Ghabaš povedal, že zdravotníci zaočkovali vyše 600.000 ľudí, a vyzval ďalších Sýrčanov, aby si prišli dať aplikovať vakcínu.

Koronavírus v číslach 

V oblastiach kontrolovaných vládou bolo dosiaľ oficiálne zaznamenaných vyše 46.000 prípadov nákazy koronavírusom vrátane 2661 úmrtí, ale zdravotnícke a aktivistické organizácie sú presvedčené, že skutočné čísla sú oveľa vyššie. V oblasti Idlib na severozápade Sýrie, ovládanej povstalcami, zaznamenali vyše 90.000 prípadov infekcie vrátane 2000 úmrtí. Vedenie Idlibu uvádza, že v rámci programu Covax dostali takmer 690.000 dávok vakcín a zaočkovali 77.000 ľudí.    

Kurdská administratíva na severovýchode Sýrie, ktorá dostáva vakcíny prostredníctvom Damasku, zaznamenala 1500 úmrtí na covid spomedzi 37.000 prípadov nákazy a zaočkovala približne 40.000 obyvateľov.

Viac o téme: DarovanieVakcínyČínaSýriaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu