Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

KORONAVÍRUS Holandská vláda opäť zakázala novoročné ohňostroje aj predaj zábavnej pyrotechniky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AMSTERDAM - V Holandsku sa už druhý rok po sebe nebudú konať ohňostroje spojené s tradičnými novoročnými oslavami. Oznámila to v piatok tamojšia vláda s tým, že zámerom zákazu je čo najviac odbremeniť zdravotníctvo, políciu aj záchranárov. Informovala o tom agentúra AP.

Novoročné oslavy sú v Holandsku tradične búrlivé a ľudia míňajú za zábavnú pyrotechniku desiatky miliónov eur. Pri následných oslavách a jej odpaľovaní často dochádza k zraneniam. Vzhľadom na aktuálny nápor ľudí nakazených novým koronavírusom tak oslavy predstavujú pre holandské zdravotníctvo hrozbu. Holandská vláda informovala, že vlani - po zavedení rovnakého zákazu - klesol počet ľudí, ktorých ošetrili so zraneniami spôsobenými zábavnou pyrotechnikou po novoročných oslavách, oproti predošlému roku o 70 percent.

Rovnako ako vlani bude aj tentoraz zakázaný predaj a odpaľovanie zábavnej pyrotechniky. Jej predajcovia od štátu dostanú "adekvátnu finančnú kompenzáciu" za ušlé zisky. Vláda dodala, že zakázané nebudú ohňostroje organizované obcami. Tie sa budú môcť naďalej konať v prípade, že to dovolia platné protipandemické opatrenia, píše AP.

Hrozí pokuta

Minister spravodlivosti Ferdinand Grapperhaus vlani uviedol, že za porušenie zákazu nákupu či odpaľovania zábavnej pyrotechniky bude hroziť pokuta vo výške 100 eur a záznam v trestnom registri. Či budú rovnaké postihy platiť aj teraz, zatiaľ nie je jasné, uvádza agentúra AFP.

Holandská vláda minulý týždeň oznámila návrat k čiastočnému lockdownu, ktorý bude platný tri týždne. Bary, reštaurácie, kaviarne a supermarkety musia v súlade s novými opatreniami zatvárať od minulej soboty o 20.00 h. Obchody, ktoré predávajú iné než základné tovary, musia zatvárať už o 18.00 h.

Holandsko v piatok hlásilo rekordný denný prírastok vyše 21.000 nových prípadov infekcie, čo je najviac od začiatku pandémie. Celkovo už v tejto krajine zachytili testy približne 2,4 milióna nakazených a bolo zaznamenaných 18.900 súvisiacich úmrtí.

Viac o téme: OpatreniaPyrotechnikaOhňostrojeHolandskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu