Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

EMA posudzuje nový liek proti KORONAVÍRUSU na báze monoklonálnych protilátok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AMSTERDAM - Európska agentúra pre lieky (EMA) vo štvrtok oznámila, že začala posudzovať žiadosť o schválenie predaja lieku Xevudy (sotrovimab) proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom agentúra AP.

Tento liek, vyvinutý britskou firmou GlaxoSmithKline a americkou spoločnosťou Vir BioTechnology, je určený pre tých nakazených, ktorí nepotrebujú kyslíkovú podporu, avšak sú vystavení zvýšenému riziku závažného priebehu ochorenia.

Zabráni prenikaniu vírusu do buniek ľudského tela 

Xuvedy funguje na báze monoklonálnych protilátok – laboratórne vyrobených protilátok, ktoré majú schopnosť rozpoznať a prichytiť sa k špecifickej štruktúre, v tomto prípade k tzv. hrotovej bielkovine, ktorá pokrýva vírus SARS-CoV-2, a zabrániť tak preniknutiu vírusu do buniek ľudského tela.

Liečba protilátkami je jedinou možnosťou 

AP uvádza, že liečba takýmito protilátkami je jedinou možnosťou, po ktorej by mohli siahnuť ľudia s miernymi až stredne ťažkými príznakmi covidu skôr, než skončia v nemocnici. EMA vo štvrtok uviedla, že stanovisko ohľadom žiadosti o odobrenie predaja lieku Xevudy by mohla vydať do dvoch mesiacov v prípade, že budú dáta predložené spoločnosťami dostatočne presvedčivé. Výbor tejto agentúry pre lieky na humánne použitie (CHMP) už nejaké dáta k tomuto lieku posudzoval v rámci tzv. priebežného hodnotenia, pripomína AP.

Obidva lieky výrazne znižujú riziko hospitalizácie aj úmrtia 

K oznámeniu o posudzovaní lieku Xevudy došlo týždeň po tom, ako EMA odporučila autorizáciu iných dvoch proticovidových prípravkov založených taktiež na báze monoklonálnych protilátok, a to liekov Ronapreve a Regkirona. EMA pritom uviedla, že oba zmienené lieky preukázateľne výrazne znižujú riziko hospitalizácie aj úmrtia u nakazených ohrozených závažným priebehom ochorenia COVID-19.

Viac o téme: LiekProtilátkyEMAKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu