Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rozvojové krajiny sú podľa indického ministra oprávnené používať fosílne palivá

Bhupender Jádav
Bhupender Jádav (Zdroj: SITA/AP Photo/Alastair Grant)

GLASGOW - Rozvojové krajiny sú "oprávnené" používať fosílne palivá. Vyhlásil to v sobotu na klimatickom summite OSN (COP26) v Glasgowe indický minister životného prostredia Bhupender Jádav, informuje agentúra AFP.

Štáty s malou historickou zodpovednosťou za klimatickú zmenu majú "právo na spravodlivý podiel z celosvetového uhlíkového rozpočtu a sú oprávnené k zodpovednému používaniu fosílnych palív", povedal minister delegátom na summite. Dodal, že klimatickú zmenu "spôsobili neudržateľné životné štýly a neúsporné spotrebiteľské vzorce".

Jadav tiež naznačil, že India nepodporuje iniciatívu COP26 zameranú na posilnenie akčných plánov jednotlivých krajín čo sa týka znižovania emisií do roku 2030, ku ktorým sa krajiny zaviazali v parížskej klimatickej dohode.

Delegáti klimatického summitu v škótskom Glasgowe sa blížia ku koncu vyčerpávajúcich rokovaní, ktoré sa snažia zlepšiť a urýchliť plány na zníženie emisií skleníkových plynov, na štedrejšie financovanie rozvojových krajín a na vyriešenie bodov vyvolávajúcich spory, ktoré zmarili predchádzajúce rozhovory OSN o klíme.

Záverečný text obsahuje konkrétne kroky

Pôvodne sa mal tento summit, ktorý sa začal 31. októbra, skončiť už v piatok. Delegáti však nedosiahli dohodu v určenom termíne a preto v rokovaniach pokračujú i počas víkendu - ohlásenie záverečnej dohody sa očakáva v sobotu večer.

Predseda prebiehajúcej klimatickej konferencie COP26 Alok Sharma predtým v sobotu povedal, že záverečný text obsahuje "konkrétne nasledujúce kroky a veľmi jasne stanovené míľniky, ktoré nás pomôžu správne nasmerovať tak, aby sme splnili ciele parížskej dohody". Jej cieľom je obmedziť globálne otepľovanie na 1,5 až 2 stupne Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím.

Viac o téme: SummitKlímaIndiaBhupender Jádav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu