Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Britský predseda COP26 tvrdí, že klimatický summit je momentom pravdy pre našu planétu

Alok Sharma Zobraziť galériu (2)
Alok Sharma (Zdroj: SITA/AP Photo/Alberto Pezzali)

GLASGOW - Predseda klimatickej konferencie OSN (COP26) Alok Sharma v sobotu v Glasgowe vyhlásil, že tento summit je "pre našu planétu, naše deti a naše vnúčatá momentom pravdy". Vyjadril sa tak vo chvíľach, keď sa maratón náročných rokovaní už blížil k záveru, uviedla tlačová agentúra AFP.

Sharma povedal delegátom, že krajiny nedokázali splniť sľuby, ktoré dali do Parížskej klimatickej dohody v roku 2015, ale zdôraznil, že návrh záverov z tohto summitu "to priznáva a vyzýva na reakciu".

Alok Sharma
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alberto Pezzali)

Doplnil, že záverečný text tohto summitu obsahuje "konkrétne nasledujúce kroky a veľmi jasne stanovené míľniky, ktoré nás pomôžu správne nasmerovať tak, aby sme splnili ciele parížskej dohody". Jej cieľom je obmedziť globálne otepľovanie na 1,5 až 2 stupne Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím.

Delegáti klimatického summitu v škótskom Glasgowe sa blížia ku koncu vyčerpávajúcich rokovaní, ktoré sa snažia zlepšiť a urýchliť plány na zníženie emisií skleníkových plynov, na štedrejšie financovanie rozvojových krajín a na vyriešenie bodov vyvolávajúcich spory, ktoré zmarili predchádzajúce rozhovory OSN o klíme.

Viac o téme: KlímaBritániaAlok Sharma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu