Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

EMA odporúča autorizáciu dvoch liekov na liečbu KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

HAAG - Európska lieková agentúra (EMA) vo štvrtok odporučila autorizáciu prípravkov Ronapreve a Regkirona na liečbu COVID-19. Informovala o tom agentúra AFP.

Výbor EMA pre lieky na humánne použitie (CHMP) odporučil schválenie lieku Ronapreve na liečbu COVID-19 u dospelých a dospievajúcich vo veku od 12 rokov, ktorí "nie sú napojení na kyslík" a u ktorých je zvýšené riziko, že sa ich ochorenie stane závažným. Pokiaľ ide o liek Regkirona, CHMP odporučil povoliť liek na liečbu dospelých s COVID-19, ktorí nepotrebujú doplnkový kyslík a ktorí sú tiež vystavení zvýšenému riziku, že sa ich ochorenie stane závažným.

Lieky na báze monoklonálnych protilátok

Ronapreve a Regkirona sú prvé lieky obsahujúce monoklonálne protilátky, ktoré získali od CHMP kladné stanovisko pre liečbu COVID-19. EMA v tlačovej správe pripomenula, že odporúčanie na autorizáciu dala ešte v júni 2020 aj prípravku remdesivir. Spomínaný remdesivir dostal v júli podmienečné povolenie na uvedenie na trh, čím sa tento prípravok stal vôbec prvým liekom povoleným na úrovni Európskej únie na liečbu proti COVIDu-19. Monoklonálne protilátky sú proteíny navrhnuté tak, aby sa pripojili k špecifickému cieľu, v tomto prípade na spike proteín SARS-CoV-2, ktorý tento koronavírus používa na vstup do ľudských buniek.

Viac o téme: LiekyLiečbaOdporúčanieEMAKoronavírusAutorizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu