Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KORONAVÍRUS Španielsko hlási nízku mieru nákazy: Krajina má vysokú mieru zaočkovanosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Bernat Armangue)

MADRID - Miera nákazy koronavírusom v Španielsku patrí medzi najnižšie v Európe. Krajina má pritom najvyššiu mieru zaočkovanosti proti covidu spomedzi veľkých európskych krajín. Odborníci však napriek tomu varujú, že Španielsko môže byť v súvislosti s pandémiou stále zraniteľné, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

Španielsko je jednou z krajín, ktoré pandémia koronavírusu zasiahla medzi prvými. V súčasnosti, keď mnohé európske krajiny hlásia rekordné počty nakazených, má však Španielsko jednu z najnižších mier nákazy. Za uplynulých 14 dní tam zaznamenali 63 prípadov na 100.000 obyvateľov. Podľa AFP je však táto hodnota približne dvakrát vyššia v Taliansku, šesťkrát v Nemecku a v Poľsku a 12-krát v Británii. Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že vývoj pandémie sa uberá "pozitívnym" smerom a "máme viac ako dosť dôvodov na to, aby sme boli hrdí na to, čo sme dosiahli".

Približne 79 percent španielskej populácie je plne zaočkovaných proti koronavírusu. Pre porovnanie - v Británii a Nemecku je to iba 67 percent. Miera zaočkovanosti je síce iba mierne vyššia ako vo Francúzsku alebo Taliansku, avšak v Španielsku je oveľa vyššie percento ľudí vyšších vekových kategórii, ktorí sú proti koronavírusu zaočkovaní. Až 99 percent obyvateľov Španielska starších ako 70 rokov totiž dostalo vakcínu proti covidu.

V boji s koronavírusom pomáha aj mierne podnebie

Podľa výskumného pracovníka z biomedicínskeho inštitútu vo Valencii Inakiho Comasa pomáha Španielsku pri boji s koronavírusom aj mierne podnebie, ktoré spomaľuje prenos vírusu pri hromadných podujatiach konajúcich sa vo vonkajších priestoroch.

Odborníci však varujú, že s príchodom chladnejšieho počasia, postupným oslabovaním ochrany, ktorú poskytujú vakcíny a s novými variantami možno očakávať, že počet prípadov bude časom rásť. "Miera nákazy môže byť vysoká, ak sú však ľudia zaočkovaní a nevyvinie sa u nich ťažký priebeh ochorenia, nie je to problém," uviedol Comas.

Viac o téme: OčkovanieNákazaŠpanielskoKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu