Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Tisíce Afgáncov demonštrujú proti dánskym karikatúram

Afgánci pália dánsku a nemeckú zástavu.
Afgánci pália dánsku a nemeckú zástavu. (Zdroj: SITA)

HERAT - Tisíce demonštrantov zaplnili v sobotu ulice západného afganského mesta Herat, aby protestovali proti "urážkam" islamu zo strany dánskych denníkov a politikov, informovala polícia. Demonštranti skandovali na adresu Dánska a Holandska nenávistné heslá.

Tisícky ľudí pochodovali v Herate smerom ku hlavnému štadiónu. Počas zhromaždenia rečníci odsúdili Dánsko pre opätovné uverejnenie karikatúr proroka Mohameda a Holandsko pre plánovanú výrobu filmu o Islame. Podľa odhadov polície sa na demonštrácii zhromaždilo takmer 10 000 ľudí. Podľa korešpondenta agentúry AP bolo demonštrantov okolo 5 000.

Niekoľko dánskych denníkov nedávno prinieslo reprint karikatúr proroka Mohameda s turbanom v tvare bomby. Pravicový holandský politik Geert Wilders medzičasom oznámil, že ešte v marci pripraví vysielanie filmu na internete, ktorý je ostro namierený proti islamu. "Holandsko sa musí ospravedlniť moslimskému svetu a potrestať svojich občanov urážajúcich naše náboženstvo," požadovali podľa svedkov demonštranti.

Afganské extrémistické hnutie Taliban varovalo, že ak dôjde k zverejneniu Wildersovho vilmu, zintenzívni útoky na holandských vojakov. V Afganistane sa momentálne nachádza približne 1500 holandských vojakov, ktorí sú súčasťou 40-členných síl pod vedením NATO. Stovky moslimských duchovných v Kábule odsúdili opakované publikovanie karikatúr Mohameda.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu