Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Rakúsko hlási prvýkrát od začiatku pandémie vyše 10-tisíc infikovaných

Koronavírus v Rakúsku
Koronavírus v Rakúsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Lisa Leutner)

VIEDEŇ - V Rakúsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 11.398 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od začiatku pandémie. Výrazne tak bo prekonaný predchádzajúci rekord z minulej soboty, keď v krajine zaznamenali 9943 infikovaných. V Rakúsku hlásili i 23 ďalších úmrtí na ochorenie COVID-19, informovala v stredu agentúra APA.

V nemocniciach je s covidom hospitalizovaných 2237 pacientov (nárast o 85), na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 413 osôb - za 24 hodín sa ich počet zvýšil o desať.

V Rakúsku je momentálne 85.611 aktívnych prípadov nákazy, čo je najviac od začiatku pandémie. Tá si doteraz vyžiadala 11.577 obetí, počet potvrdených prípadov nákazy stúpol na 911.175. Sedemdňová incidencia dosiahla 713,9 prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov. Za 24 hodín sa v Rakúsku vykonalo 275.740 testov PCR, ich pozitivita dosiahla 4,13 percenta.

Sprísňujú opatrenia na vstup do krajiny

Rakúsko sprísňuje opatrenia v krajine a tiež podmienky vstupu. Na výnimku z povinnej karantény po vstupe do krajiny už nestačí negatívny výsledok testu na ochorenie COVID-19. Cestujúci sa musia po novom preukázať potvrdením o zaočkovaní alebo prekonaní ochorenia. Zmeny platia od 8. novembra a Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR o nich informuje na webe.

Dočasne sa do 6. decembra bude uznávať aj potvrdenie o prvej dávke očkovania spolu s PCR testom. Skracuje sa tiež platnosť očkovacieho preukazu. "Zelený COVID pas platí po druhej dávke vakcíny už iba deväť (namiesto 12) mesiacov a potom sa vyžaduje tretia dávka," priblížil rezort. Zaočkovanie jednou dávkou Johnson & Johnson platí len do 3. januára 2022.

MZVEZ zároveň pripomína, že pravidlo 2G (preukázanie sa potvrdením o očkovaní alebo o prekonaní ochorenia COVID-19) platí vo všetkých interiérových priestoroch v Rakúsku, akými sú napríklad gastro, kultúrne či voľnočasové prevádzky, zariadenia zdravotníckej opatery alebo podujatia od 25 osôb. Nové podmienky ovplyvnia aj zimnú turistickú sezónu. "Využívanie vlekov a lanoviek bude prístupné len zaočkovaným a uzdraveným. V prípade, že si permanentku zakúpil nezaočkovaný občan, nie je možné si vyžiadať peniaze späť," priblížilo ministerstvo.

Viac o téme: PandémiaRakúskoKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu