Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Senátny výbor v Brazílii podporil obvinenia voči prezidentovi: Ide aj o zločiny proti ľudskosti

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro Zobraziť galériu (2)
Brazílsky prezident Jair Bolsonaro (Zdroj: SITA/AP Photo/Eraldo Peres)

BRAZÍLIA - Brazílsky senátny výbor v utorok hlasovaním odsúhlasil usvedčujúcu správu, ktorá odporúča podať obvinenie na prezidenta Jaira Bolsonara - okrem iného zo zločinov proti ľudskosti - v súvislosti s kontroverzným vládnym riešením koronavírusovej pandémie v krajine.

Odborníci prosia rodičov, aby dali zaočkovať svoje deti proti KORONAVÍRUSU: Toto im hrozí! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Text preukáznej správy podporilo sedem z 11 členov daného grémia. Znenie tohto dokumentu senátori predstavili minulý týždeň po šesťmesačnom vyšetrovaní, pričom v ňom tiež odporučili obviniť 77 ďalších osôb vrátane niekoľkých ministrov a troch z Bolsonarových detí, informuje tlačová agentúra AFP.

Správa taktiež vyzýva brazílsky najvyšší súd, aby zablokoval prezidentov prístup k účtom na sociálnych sieťach Twitter, Facebook a Instagram z dôvodu, že Bolsonaro na nich propaguje nepravdivé informácie o covide a očkovacích látkach.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eraldo Peres)

Spoločnosť Google v júli odstránila zo svojej platformy YouTube Bolsonarove videá, v ktorých odporúčal na liečenie covidu preparáty hydroxychlorochín a ivermektín, pričom výskumy dokázali, že tieto liečivá proti ochoreniu COVID-19 neúčinkujú.

Mnohí odborníci kritizujú Bolsonara aj za to, že vystupoval proti zavedeniu lockdownu v Brazílii, odmieta na verejnosti nosiť rúško a dôrazne vyhlasuje, že nie je zaočkovaný. V Brazílii pripravil COVID-19 o život už vyše 600.000 ľudí. Po USA ide o druhú najviac zasiahnutú krajinu na svete.

Viac o téme: SenátObvineniaBrazíliaKoronavírusJair Bolsonaro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu