Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Microsoft tvrdí, že Rusko sa snaží preniknúť do vládnych a firemných sietí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Služba zahraničnej rozviedky Ruskej federácie (SVR) spustila ďalšiu kampaň s cieľom preniknúť do tisícov amerických vládnych a firemných počítačových sietí, rovnako ako do počítačových sietí ekonomických inštitútov. Informovali o tom predstavitelia americkej technologickej spoločnosti Microsoft. Správu priniesol v pondelok denník The New York Times (NYT).

Microsoft uviedol, že nedávno oznámil viac ako 600 organizáciám, že sa stali terčom približne 23.000 pokusov o vstup do ich systémov. Ataky prišli niekoľko mesiacov po tom, ako prezident USA Joe Biden zaviedol proti Moskve sankcie v reakcii na sériu sofistikovaných špionážnych operácií po celom svete, pripomenul NYT.

Centrum pre bezpečnostné hrozby (MSTIC) amerického softvérového giganta uviedlo, že percento úspešných útokov bolo nízke, neposkytlo však dostatok informácií na to, aby bolo možné určiť ich závažnosť, napísala agentúra AP. Typ útokov spadá podľa niektorých amerických predstaviteľov do kategórie špionáže, ktorú proti sebe pravidelne vykonávajú veľmoci. Trvajú však na tom, že ak by boli útoky úspešné, veľkú časť viny nesie práve Microsoft a ďalší poskytovatelia cloudových služieb, pretože nedostatočne ochránili svoje internetové úložiská pred útokom. 

NYT pripomenul, že americkí vládni úradníci dlhodobo presadzujú, aby sa čoraz viac údajov umiestňovalo na takzvané cloudové úložiská. Firma Amazon napríklad prevádzkuje cloudovú službu pre americkú Ústrednú spravodajskú službu (CIA) a počas vlády prezidenta Donalda Trumpa získal Microsoft zákazku na presun dát amerického ministerstva obrany na šifrované servery. Program bol však nedávno zrušený Bidenovou administratívou.

Viac o téme: RuskoMicrosoftFiremné siete
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu