Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Byvalý zamestnanec Facebooku perlí: Nechceli si pohnevať Trumpa, rozhoduje zisk na úkor boja s dezinformáciami!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Mark Zuckerberg ako vedúci človek na čele sociálnej siete Facebook bude mať zrejme na svojej hlave ďalší kopec novinárskych otázok a otázok verejnosti. Postaral sa o to ďalší tzv. whistleblower, ktorý ako bývalý zamestnanec Facebooku porozprával skutočne znepokojujúce skutočnosti o riadení siete a jej politikách vo vnútri, ktoré vraj uprednostňujú zisk takmer pred všetkým iným!

archívne video z nedávneho výpadku sociálnej siete Facebook

Sociálne siete majú najväčší celosvetový výpadok v histórii! Facebook, Instagram ani WhatsApp nefungujú (Zdroj: Topky.sk )

Zisky a rast majú prednosť pred bojom s dezinformáciami a hrozbami

O nových skutočnostiach porozprával informátor zo skupiny bývalých zamestnancov Facebooku a podrobnosti priniesol Washington Post. Podľa kópie dokumentu, ktorý získal spomínaný portál, ide o nové čestné vyhlásenie informátora. To v piatok predložil bývalý zamestnanec Facebooku a tvrdí, že spoločnosť uprednostňuje rast a zisky pred bojom s nenávistnými prejavmi, dezinformáciámi a inými hrozbámi pre verejnosť.

Obvinenia boli pod hrozbou krivej výpovede zdieľané s portálom pod podmienkou anonymity. No ukazuje sa, že odzrkadľovali mnohé z tvrdení Frances Haugenovej, ďalšej bývalej zamestnankyne Facebooku, ktorá "prehovorila". Jej ostré svedectvo pred Kongresom tento mesiac zosilnilo výzvy oboch strán na federálny zásah proti spoločnosti. Haugenová, podobne ako tento nový informátor, vzniesla obvinenia aj Komisii pre cenné papiere a burzu (SEC), ktorá dohliada na verejne obchodované spoločnosti.

Sú tu mnohé riziká aj pre investorov, nechceli si to rozhádzať u exprezidenta USA

Zo sťažnosti informátora vyplýva, že Facebook údajne povoľuje teroristický obsah a predaj drog, pričom o týchto rizikách neinformuje ani svojich investorov. Prišlo však ďalšie šokujúce tvrdenie, a síce to, že sociálna sieť vraj nechcela bojovať proti dezinformáciám zo strachu, že to nahnevá vtedajšieho prezidenta USA Donalda Trumpa.

Americký prezident Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Strach vraj pramenil aj z možného poškodenia vzťahov s jeho politickými spojencami, alebo z obavy z potenciálneho utlmenia rastu nových používateľov a následne s tým súvisiacim zastavením mnohomiliardových ziskov Facebooku. "Facebook vytvoril obchodný model, ktorý akceptoval mýtus, že nemôže byť braný na zodpovednosť,“ povedal Stephen M. Kohn, ktorý je zakladajúcim riaditeľin Národného centra pre informátorov a jeden z niekoľkých právnikov, ktorí pracovali na piatkových podaniach SEC.

Viac o téme: TerorizmusúnikInformácieFacebook ZiskWhistleblowerBývalý zamestnanec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu