Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Kosovská prezidentka nariadila vyhostiť dvoch ruských diplomatov

Prezidentka Kosova Vjosa Osmaniová
Prezidentka Kosova Vjosa Osmaniová (Zdroj: TASR/AP Photo/Patrik Domi)

PRIŠTINA - Kosovo nariadilo vyhostenie dvoch ruských diplomatov pre údajné "ohrozenie národnej bezpečnosti". V piatkovom vyhlásení to uviedla kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová, ktorá zároveň obvinila Moskvu zo snahy destabilizovať región, píše agentúra AP.

Slovenská republika vyhostí troch ruských diplomatov, uviedol premiér (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Osmaniová podľa vlastných slov požiadala kosovské ministerstvo zahraničných vecí, aby dvojicu pracovníkov ruskej diplomatickej misie v Kosove označilo za nežiaduce osoby. Rozhodnutie prezidentka pripísala údajným "škodlivým aktivitám, ktoré môžu ohroziť národnú bezpečnosť a ústavný poriadok Kosova". Ďalšie podrobnosti bezprostredne neposkytla, píše AP.

Podľa Osmaniovej kosovský rezort diplomacie "upovedomil orgány činné v trestnom konaní a príslušné úrady", aby vykonali toto rozhodnutie. Zároveň dodala, že Kosovo je "odhodlané bojovať proti škodlivému vplyvu (Ruska) a jeho zástupcov v regióne, ktorých cieľom je podkopať úspechy Kosova a jeho spojencov vrátane USA, NATO a EÚ".

Priština preto bude podľa Osmaniovej aj "naďalej úzko spolupracovať so svojimi americkými a európskymi spojencami v snahe zabrániť, aby sa Kosovo a jeho susedia stali obeťami (ruských) ambícií destabilizovať tento región". Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008 – deväť rokov po tom, ako NATO uskutočnilo 78 dní trvajúcu operáciu spočívajúcu v náletoch na ciele v Srbsku, čím chceli spojenci zastaviť perzekúcie etnických Albáncov v Kosove.

Veľká časť západných krajín uznala nezávislosť Kosova, ale Srbsko a jeho spojenci Rusko a Čína tak odmietajú urobiť. Uznania sa Priština zatiaľ nedočkala ani od piatich členov EÚ – Slovenska, Španielska, Grécka, Cypru a Rumunska.

Ruská ambasáda v Belehrade neuznáva vyhostenie ruských diplomatov z Kosova

Ruské veľvyslanectvo v Belehrade v piatok oznámilo, že rozhodnutie kosovskej administratívy o vyhostení dvoch ruských diplomatov nemá právnu silu. Predstaviteľ ruskej ambasády pre agentúru Interfax vysvetlil, že Rusko "neuznáva nezávislosť Kosova, a teda ani regionálnej vlády a iných štruktúr".

"Pre nás žiadne rozhodnutia Prištiny nemajú právnu silu," uviedol ruský diplomat. Za "absolútne neprijateľné" súčasne označil pokusy zabrániť ruským diplomatom akreditovaným pri Misii OSN pre dočasnú správu v Kosove (UNMIK), aby tam vykonávali svoju činnosť legitímne a plne v rámci medzinárodného práva.

Ruské veľvyslanectvo tak reagovalo na krok Kosova, ktoré nariadilo vyhostenie dvoch ruských diplomatov pre údajné "ohrozenie národnej bezpečnosti". V piatkovom vyhlásení to uviedla kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová, ktorá zároveň obvinila Moskvu zo snahy destabilizovať región, píše agentúra AP.

Viac o téme: DiplomatiVyhostenieRuskoKosovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu