Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prezident Zeman prijal Babiša a zablahoželal víťazom volieb

Miloš Zeman Zobraziť galériu (4)
Miloš Zeman (Zdroj: TASR/AP Photo/Lisa Leutner)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman prijal v nedeľu na zámku v Lánoch predsedu hnutia ANO a úradujúceho premiéra Andreja Babiša. Krátko po jeho príchode Zeman prostredníctvom svojho hovorcu zablahoželal víťazom volieb a všetkým zvoleným poslancom, informuje spravodajský server ČT24. Babiš po zhruba pol hodine z Lánov odišiel vedľajším vchodom a čakajúcich novinárov ignoroval. Krátko po Babišovej návšteve zo zámku odišla sanitka v sprievode vládnych limuzín, informuje server Novinky.cz.

Vo voľbách získala najviac hlasov koalícia SPOLU, Babišovo hnutie ANO má však vďaka volebnému systému o jedného poslanca viac. SPOLU má však s koalíciou PirátiSTAN väčšinu v snemovni. Oba bloky už spoločne vyzvali prezidenta, aby vyjednávaním o zostavení vlády poveril lídra SPOLU Petra Fialu.

Prezident Zeman prijal Babiša
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Darko Bandic)

"Blahoželám víťazom volieb a všetkým poslancom, ktorí boli zvolení, bez ohľadu na ich príslušnosť k politickým stranám a zoskupeniam. Prajem im mnoho úspechov v ich ďalšej práci," odkázal deň po voľbách prezident Zeman. Jeho hovorca Jiří Ovčáček zverejnil vyhlásenie krátko po tom, čo na zámok v Lánoch prišiel Andrej Babiš, ktorý však avizoval, že vopred dohodnutá schôdzka s prezidentom sa nemá týkať výsledku volieb. Babiš po zhruba pol hodine z Lánov odišiel a čakajúcich novinárov ignoroval.

Prezident Zeman prijal Babiša
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek)

V snemovni bude mať koalícia 108 mandátov

Koalícia SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) už v sobotu večer spoločne s koalíciou Pirátov a Starostov oznámila podpis memoranda o povolebnom vyjednávaní, pripomína ČT24. Obe zoskupenia sa v dokumente zaväzujú, že chcú spoločne vytvoriť väčšinovú vládu. V Poslaneckej snemovni budú mať zástupcovia koalícií dovedna 108 mandátov.

Prezident Zeman prijal Babiša
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Darko Bandic)

"Strany deklarujú vôľu vytvoriť spoločne vládu a žiadajú prezidenta, aby poveril Petra Fialu vyjednávaním o zostavení takejto vlády," uvádza sa v memorande, z ktorého citoval líder koalície SPOLU a možný budúci český premiér Petr Fiala (ODS). Líder koalície PirátiSTAN Ivan Bartoš (Piráti) označil memorandum za prvý krok na ceste k zostaveniu demokratickej vlády. Aj Babiš by však chcel zostavovať novú vládu, a to s víťaznou koalíciou SPOLU, pripomína server. Očakáva, že po ďalšej schôdzke so Zemanom, ktorá je dohodnutá na stredu, bude jasné, či ho hlava štátu poverí zostavovaním vlády.

Viac o téme: Andrej BabišANOČeské voľbySpoluVyjednávaniaPovolebné vyjednávania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu