Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Koalícia má už PRVÉ STRETNUTIA za sebou: Padla dohoda! Zemanovi adresovali jasnú výzvu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/AP)

PRAHA - České volebné koalície SPOLU a Piráti a Starostovia podpísali v sobotu večer memorandum o vôli vytvoriť novú väčšinovú vládu. Žiadajú prezidenta Miloša Zemana, aby poveril zostavením kabinetu lídra SPOLU Petra Fialu, ktorého koalícia zvíťazila vo voľbách.

V memorande prisľúbili spoluprácu a to, že zatiaľ nebudú rokovať s inými stranami, informoval server iDNES.cz. „Na prezidenta Zemana sa obrátím v pondelok. Teraz je potrebné si prejsť programy a nájsť zhodu. V túto chvíľu je dôležité, že sme sa bezprostredne po voľbácg dokázali dohodnúť na tomto memorande,“ uviedol šéf ODS Fiala.

Voľby v Česku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

"Výsledkom rokovania je memorandum našich piatich strán o vytvorení vlády," povedal po stretnutí s lídrami Pirátov a Starostov Fiala. "Vyhlasujeme a potvrdzujeme tým aj naše predošlé verejné vyhlásenia, že žiadny zo signatárov tohto memoranda nevstúpi do rokovania so žiadnym ďalším politickým subjektom," citoval šéf ODS z dokumentu.

O spoločnom programe a budúcom politickom usporiadaní chce pätica strán rokovať už v najbližších dňoch, dodal Fiala. Memorandum podpísali strany koalície SPOLU, ktorú tvoria Fialovo ODS, ľudovci z KDÚ-ČSL a strana TOP 09, a členovia koalície Piráti a starostovia - Česká pirátska strana a hnutie Starostovia a nezávislí (STAN).

Tieto koalície budú mať v 200-člennej Poslaneckej snemovni 108 kresiel. Do dolnej komory Parlamentu ČR sa dostali ešte hnutie ANO a populistická strana SPD. "Vysielame jasný apel aj voči pánovi prezidentovi, aby rešpektoval ústavu a prianie občanov, ktorí prišli k voľbám," povedal na spoločnej tlačovej konferencii lídrov piatich strán predseda KDU-ČSL Marian Jurečka, ktorého citoval server Seznam Zprávy.

Fiala súčasne potvrdil, že s hnutím ANO ani s populistickou stranou SPD, ktorá sa do parlamentu dostala ako posledná, štvrtá strana, rokovať nebudú. "Nepripadá do úvahy," konštatoval tiež podpredseda ODS Zbyněk Stanjura. Babiš v povolebnom vystúpení povedal, že ak ho prezident poverí zostavením vlády, osloví aj SPOLU.

Miloš Zeman
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Lisa Leutner)

Otázkou je, koho prezident Zeman poverí zostavením nového kabinetu. Opakovane totiž povedal, že volebné koalície považuje za podvod na voličoch a poverí lídra najsilnejšej parlamentnej strany. ODS, ľudovci a TOP 09 chcú mať samostatné poslanecké kluby, najväčší klub tak bude mať hnutie ANO. Babiš by mohol istý čas vládnuť aj bez dôvery poslancov, analyzuje CNN Prima News. Zeman totiž môže navrhovať nového premiéra dvakrát a hoci by v oboch prípadoch nová vláda ANO do 30 dní dôveru parlamentu nezískala, česká ústava neurčuje lehotu, dokedy by takýto dočasný kabinet mohol zostať pri moci.

Až na tretí pokus poveruje niekoho sformovaním vlády predseda Poslaneckej snemovne. V takom prípade by dostal poverenie pravdepodobne Fiala a dôveru by získal. Cesta k vláde s dôverou tak môže byť zdĺhavá a otázkou je, nakoľko "tvrdošijne" bude Zeman presadzovať za premiéra Babiša. Vylúčené nie sú ani spory o výklad ústavy či dokonca ústavná kríza, dopĺňa server.

 

Viac o téme: Andrej BabišANOČeské voľbySpoluVyjednávaniaPovolebné vyjednávania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu