Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Nečakané MANÉVRE pred Zemanovým domom v Lánoch: Návšteva dcéry a lekára! Čaká sa zásadné stanovisko

Zeman podľa všetkého odmietol ďalší návrat do nemocnice. Zobraziť galériu (3)
Zeman podľa všetkého odmietol ďalší návrat do nemocnice. (Zdroj: Profimedia)

PRAHA/LÁNY - Toto už začína vyzerať pomerne podozrivo. Už týždeň české médiá a novinári špekulujú o tom, ako je na tom zdravotne tamojšia hlava štátu Miloš Zeman (77). O jeho zdraví sa začalo ešte búrlivejšie rozprávať po tom, ako ho okomentoval exprezident Václav Klaus. Vraj mal problémy s pečeňou. Dnes sa pred jeho zámkom v Lánoch objavila aj jeho dcéra, ktorá prišla v čase, keď sa očakáva aj návšteva Zemanovho lekára. Nikto presne nevie, ako na tom Zeman je, no jeho kancelária hovorí, že usilovne pracuje kvôli blížiacim sa voľbám.

Zemana pritom len koncom septembra prepustili z nemocnice v pražskej časti Střešovice, kde strávil osem dní. Podľa hovorcu prezidentovej kancelárie vtedy Zeman podstúpil počas hospitalizácie iba plánované vyšetrenia.

Nečakané MANÉVRE pred Zemanovým
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Hrad má pritom dnes oznámiť, kedy a ako bude Zeman volit v nadchádzajúcich víkendových parlamentných voľbách. Po dlhoročnej tradícii voľby v hlavnom meste v Prahe by sa mala vraj konať zmena a prezident by mal odvoliť v Lánoch, kde teraz prebýva. V Prahe má pritom trvalé bydlisko.

Jeho hovorca Jiří Ovčáček nekomentuje akékoľvek špekulácie o tom, že by bol prezident vo vážnom zdravotnom stave a hovorí len, že sa pracovne sústredí na blížiace sa voľby.

Prišla za ním jeho dcéra, ďalšiu hospitalizáciu mal odmietnuť

Do obce Lány, kde momentálne Zeman je, dnes navyše prišla aj jeho dcéra Kateřina, a to v čase, keď sa hovorí aj o návšteve jeho lekára Miroslava Zavorala z Ústrednej vojenskej nemocnice. 

Dcéra Miloša Zemana Kateřina
Zobraziť galériu (3)
Dcéra Miloša Zemana Kateřina  (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

To, že má Zeman zdravotné problémy potvrdil v stredu exprezident Václav Klaus, ktorý naznačil možné problémy s pečeňou.

Už od začiatku týždňa sa preto objavujú špekulácie o prezidentovom zdraví. Zavoral mal v pondelok hlavu štátu vyzvať, aby sa do nemocnice urýchlene v rámci hospitalizácie vrátil, čo mal ale údajne Zeman odmietnuť.

Prezident bude voliť na zámku v Lánoch

Prezident Miloš Zeman bude na odporúčanie svojho ošetrujúceho lekára Miroslava Zavorala voliť v piatok na zámku v Lánoch. Upravený bude aj ďalší prezidentov program. Povedal to Zemanov hovorca Jiří Ovčáček. Riaditeľ Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) Zavoral dnes Zemana navštívil v Lánoch, podrobnosti o zdravotnom stave prezidenta ÚVN ani Pražský hrad po lekárskej kontrole nezverejnili. Zdravotný stav prezidenta je v posledných dňoch ostro sledovaný, a to aj kvôli významné úlohe, ktorú prezident má pri zostavovaní novej vlády.

Upravený bude aj jeho program

Ovčáček uviedol, že Zavoral Zemanovi neodporučil, aby využil možnosť voliť vo volebnej miestnosti. "Prezident republiky toto odporúčanie vypočul. Na základe odporúčania profesora Miroslava Zavoral bude upravovaný aj ďalší program prezidenta republiky," uviedol Ovčáček.

V nedeľu sa má stretnúť s premiérom 

Hovorca prezidenta následne oznámil, že je aj naďalej plánovaná nedeľná schôdzka Zemana s premiérom Andrejom Babišom (ANO). Ešte nie je rozhodnuté, či prezident vystúpi v povolebnej relácii CNN Prima News, ktorá bola plánovaná na nedeľné doobedie.

Viac o téme: NemocnicaPrepustenieZdravotný stavŠpekulácieMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu