Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V centrále Kurzovej ÖVP sa konali razie: Kancelára vyšetrujú pre podozrenia z úplatkárstva

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz (Zdroj: SITA/Johanna Geron, Pool via AP)

VIEDEŇ - Rakúske úrady prehľadali viedenskú centrálu ľudovcov (ÖVP) kancelára Sebastiana Kurza, kancelárstvo a ministerstvo financií. Domové prehliadky podľa denníkov Die Presse a Kurier súvisia s novými obvineniami, ktoré sa podľa informácií rakúskej tlačovej agentúry APA týkajú dohôd s vydavateľom denníka Österreich Wolfgangom Fellnerom ešte z doby, kedy Kurz nebol kancelárom.

Vyšetrovatelia sa podľa APA zaujímali o dáta a dokumenty Kurzových blízkych dôverníkov. Prehliadky sa týkali okrem iného pracovísk hovorcu kancelára Johannesa Frischmanna, mediálneho povereníka Geralda Fleischmanna a poradcu Stefana Steinera v kancelárstve a v centrále ÖVP vo viedenskej ulici Lichtenfelsgasse, potvrdil APA Kurzov hovorca. O pripravovaných domových prehliadkach sa v rakúskych médiách a v ÖVP v uplynulých dňoch špekulovalo.

Medzi podozrivými je aj ďalšia osoba

Podľa rozhlasovej stanice Ö1 sú medzi podozrivými samotný Kurz aj bývalý generálny tajomník na ministerstve financií a niekdajší šéf rakúskeho štátneho holdingu ÖBAG Thomas Schmid. Okrem úplatkov a úplatkárstva ide podľa Ö1 aj o spreneveru.

Pofidérne prieskumy

Podstata obvinenia spočíva podľa Ö1 v tom, že prieskumy v prospech ÖVP boli fingovane účtované ako výdavky na štúdie ministerstva financií. Inými slovami, ministerstvo financií údajne platilo prieskumy pre Kurza, informuje Ö1.

Okrem toho bola podľa stanice s denníkom Österreich uzavretá dohoda o zverejňovaní inzerátov v súvislosti s prieskumami. Uzatvorením dojednania Kurz údajne poveril Schmida. Terajší kancelár ďalej podľa zistení rozhlasu prehovoril bývalú ministerku pre otázky rodiny Sophiu Karmasinovú, aby sa na skutkoch podieľala tým, že do prieskumov zadávala otázky, ktoré slúžili len straníckym účelom.

Viac o téme: úradyCentrálaKancelárPrehľadávanieRakúskoSebastian Kurz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu