Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čínske vojenské lietadlá druhý deň po sebe narušili vzdušný priestor Taiwanu

(Zdroj: YouTube/ You News2)

TCHAJ-PEJ – Čínske vojenské lietadlá v sobotu druhý deň po sebe narušili vzdušný priestor Taiwanu. Informovali o tom v nedeľu agentúry AP a Reuters.

Taiwanské ministerstvo obrany uviedlo, že k neobývaným Prataským ostrovom sa najprv počas dňa priblížilo 20 čínskych stíhačiek. V noci na nedeľu preniklo do vzdušnej obrannej zóny (ADIZ) ďalších 19 strojov. Taiwanský vzdušný priestor tak v sobotu narušilo celkovo 39 bojových lietadiel, čo je o jedno viac ako v piatok. Väčšinou išlo o čínske stíhačky J-17 a ruské Su-30. Na zatlačenie čínskych lietadiel vyštartovali v dvoch vlnách taiwanské bojové lietadlá a aktivované boli aj taiwanské raketové systémy.

K najnovšej eskalácii situácii prichádza v čase, keď si Čínska ľudová republika pripomína 72. výročie svojho vzniku (1. októbra 1949). Čínska vláda považuje Taiwan za svoju odštiepeneckú provinciu a neuznáva jeho demokraticky zvolenú vládu. 

Oba štáty vznikli po občianskej vojne

Oba štáty vznikli po občianskej vojne v roku 1949, v dôsledku ktorej sa komunisti dostali k moci v pevninskej Číne a nacionalisti vedený generálom Čankajškom ušli na Taiwan. Peking aj v minulosti zvyšoval tlak na Taiwan, aby ho prinútil uznať svoju suverenitu. Taiwanskí predstavitelia však vyhlasujú, že Taiwan je nezávislý štát a bude brániť slobodu a demokraciu. Jeho najdôležitejším podporovateľom sú Spojené štáty.

Čína sa zatiaľ k narušeniu vzdušného priestoru Taiwanu nevyjadrila. Taiwanský premiér Su Čen-čchang v sobotu povedal, že "Čína sa úmyselne zapája do vojenskej agresie a poškodzuje mier v regióne". Taiwan 10. októbra oslavuje štátny sviatok - Wučchanské povstanie z roku 1911, ktoré viedlo k pádu poslednej čínskej cisárskej dynastie Čching. Súčasťou osláv bude vojenská prehliadka v hlavnom meste Tchaj-pej, počas ktorej majú vzlietnuť aj stíhačky.

Viac o téme: LietadloVzdušný priestorČína Taiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu