Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

EÚ by mala venovať pozornosť Zelenského slovám o možnej vojne s Ruskom, myslí si Volodin

Viačeslav Volodin Zobraziť galériu (2)
Viačeslav Volodin (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin, File)

MOSKVA - Vyjadrenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o možnej vojne s Ruskom sú pre európske krajiny mimoriadne nebezpečné a lídri EÚ by im preto mali venovať pozornosť. Uviedol to predseda dolnej komory ruského parlamentu Viačeslav Volodin, informovala v nedeľu agentúra TASS.

Volodin reagoval na Zelenského piatkové vyjadrenia. Ukrajinský prezident nevylúčil, že by sa situácia na východe krajiny mohla vyhrotiť a že Rusko by mohlo začať totálnu vojnu proti Ukrajine. "Uvedomuje si vedenie európskych krajín, že podobné vyhlásenia Zelenského sú pre ich krajiny mimoriadne nebezpečné?" napísal Volodin na na sociálnej sieti Telegram. Lídri EÚ by mali týmto vyjadreniam venovať pozornosť, ak nechcú, aby Európania boli vtiahnutí do vojny.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Rusi a Ukrajinci sú podľa Volodina "jeden národ", ktorý je rozdeľovaný vôľou politikov ako Zelenskyj. "Máme spoločnú históriu, kultúru, náboženstvo a sme zjednotení ruským jazykom. Preto musíme premýšľať o priateľstve a rozvoji vzťahov, nie o vojne a priepasti," napísal Volodin. Zelenskyj v piatok na otázku, či existuje možnosť totálnej vojny, na v Kyjeve na fóre YES Brainstorming odpovedal: "Myslím si, že sa to môže stať. Zdá sa mi, že rok 2014 bol v tejto otázke zo strany Ruska krokom vpred a potom, vďaka Ukrajincom, to bol krok späť, keď boli (Rusi) zastavení."

Ukrajinský prezident takisto vyjadril presvedčenie, že z Rusov a Ukrajincov sa stali nepriatelia a v súčastnosti je medzi nimi veľká priepasť, pripomína TASS. Zelenského slová o priepasti medzi obyvateľmi Ruska a Ukrajiny podľa Volodina napovedajú, že ukrajinský prezident si neželá, aby medzi týmito krajinami boli normálne vzťahy.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaViačeslav VolodinVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu