Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Guterres apeloval na dialóg USA a Číny: Varoval pred rozdeleným svetom

Generálny tajomník OSN António Guterres Zobraziť galériu (3)
Generálny tajomník OSN António Guterres (Zdroj: SITA/ Eduardo Munoz/Pool Photo via AP)

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval v utorok Spojené štáty a Čínu, aby nadviazali vzájomný dialóg a varoval pred čoraz rozdelenejším svetom. Informovala o tom agentúra AFP.

"Obávam sa, že náš svet sa blíži k dvom odlišným súborom ekonomických, obchodných, finančných a technologických pravidiel; k dvom od seba sa vzďaľujúcim prístupom k rozvoju umelej inteligencie - a napokon, k dvom rôznym vojenským a geopolitickým stratégiám," povedal Guterres na úvod všeobecnej rozpravy 76. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. "Toto je recept na problémy, bolo by to oveľa menej predvídateľné než studená vojna. Na obnovu dôvery a vzbudenie nádeje potrebujeme spoluprácu, dialóg a porozumenie," apeloval.

Generálny tajomník OSN António
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/ Eduardo Munoz/Pool Photo via AP)

Rozpory medzi medzi hlavnými svetovými veľmocami - Čínou a USA - podľa Guterresa brzdia úsilie ohľadne mnohých kľúčových priorít vrátane zabránenia štátnym prevratom vo svete. Pripomenul napríklad, že od februára sa armáda chopila moci v Mjanmarsku a Guinei a v polovici augusta nahradilo západom podporovanú vládu v Afganistane militantné hnutie Taliban.

"Sme svedkami prudkého nárastu tendencie prevziať moc pomocou sily. Vojenské prevraty sú späť. Nejednota v medzinárodnom spoločenstve tomu nepomáha," kritizoval Guterres. "Geopolitické rozpory podkopávajú medzinárodnú spoluprácu a obmedzujú schopnosť Bezpečnostnej rady (OSN) prijať nevyhnutné rozhodnutia," uviedol.

Joe Biden
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

V rámci utorkovej rozpravy je na programe aj vystúpenie amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý predtým mocnejúcu a autoritársku Čínu nazval hlavnou výzvou 21. storočia. Na záver utorkového programu vystúpi prostredníctvom vopred nahratého prejavu tiež čínsky prezident Si Ťin-pching.

Viac o téme: DialógUSAČínaOSNAntonio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu