Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

USA po ukončení vojny v Afganistane začínajú novú éru diplomacie

Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

NEW YORK - Spojené štáty začínajú po ukončení 20-ročnej vojny v Afganistane novú "éru vytrvalej diplomacie". Povedal to v utorok americký prezident Joe Biden vo svojom prejave v rámci všeobecnej rozpravy 76. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. Informovala o tom agentúra AFP.

"Namiesto bojovania vo vojnách, ktoré patria do minulosti, budeme venovať prostriedky na výzvy budúcnosti... Ukončili sme konflikt v Afganistane. Ukončením tohto obdobia otvárame novú éru vytrvalej diplomacie, v rámci ktorej budeme podporovať ľudí po celom svete," povedal Biden počas svojho prvého prejavu pred VZ OSN, odkedy sa v januári stal americkým prezidentom. Použitie vojenskej sily musí byť pre USA posledným riešením, dodal americký prezident.

Joe Biden
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Avizoval tiež, že Spojené štáty oznámia "ďalšie záväzky" v súvislosti s bojom proti koronavírusovej pandémii. Washington navyše plánuje podľa Bidena "zdvojnásobiť" finančnú podporu boja proti klimatickým zmenám.

Americký prezident v súvislosti so zvýšeným diplomatickým napätím medzi USA a Čínou zdôraznil, že Washington nechce, aby prepukla "nová studená vojna". "Spojené štáty sú pripravené spolupracovať s akoukoľvek krajinou, ktorá sa usiluje o mierové riešenia problémov, aj keď s ňou máme výrazné názorové nezhody v iných oblastiach," povedal Biden svetovým lídrom v New Yorku.

Washington podľa Bidena spolupracuje s Čínou, Francúzskom, Ruskom, Britániou a Nemeckom na obnovení jadrovej zmluvy s Iránom. "Sme pripravení vrátiť sa k úplnému dodržiavaniu (jadrovej dohody), ak Irán spraví to isté," povedal Biden o zmluve, ktorú v roku 2018 prestali ako prvé dodržiavať Spojené štáty. Vtedajší americký prezident Donald Trump po jednostrannom odstúpení od dohody na Irán opäť uvalil rozsiahle ekonomické sankcie.

Biden ďalej poznamenal, že "najlepším spôsobom" ako zaručiť budúcnosť Izraela je vytvorenie suverénneho a demokratického palestínskeho štátu. "Oddanosť Spojených štátov k bezpečnosti Izraela je nespochybniteľná," uistil Biden Valné zhromaždenie OSN.

"Aj naďalej však verím, že dvojštátne riešenie je najlepším spôsobom, ako zaistiť budúcnosť Izraela ako židovského demokratického štátu, žijúceho v mieri pri životaschopnom, zvrchovanom a demokratickom palestínskom štáte," priblížil americký prezident.

Pripomenul tiež, že Spojené štáty podporujú dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, majú záujem o návrat k jadrovej dohode s Iránom a podporujú úplnú denuklearizáciu Kórejského polostrova.

Viac o téme: DiplomaciaUSAAfganistanNová éraJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu