Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

USA a OSN privítali vytvorenie novej libanonskej vlády

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price Zobraziť galériu (2)
Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price (Zdroj: SITA/Tom Brenner/Pool via AP)

WASHINGTON - Spojené štáty a generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) Antonio Guterres privítali v piatok správy, že Libanon má po 13 mesiacoch novú vládu.

"USA vítajú oznámenie, že libanonskí lídri sa dohodli na vytvorení novej vlády pod vedením dezignovaného premiéra Nadžíba Míkátího, čím vzbudzujú nádej, že sa podniknú naliehavé opatrenia na riešenie potrieb a legitímnych ambícií libanonského ľudu," povedal hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price. "Vyzývame na rýchle schválenie parlamentom, aby sa táto nová vláda mohla pustiť do práce na konkrétnych reformách s cieľom riešiť zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu Libanonu," dodal hovorca rezortu diplomacie.

Nová vláda je podľa Guterresa "veľmi dôležitý krok" pre túto krízou zmietanú krajinu. Šéf OSN tiež zaželal Míkátímu "čo najviac úspechov", zároveň však poznamenal, že ", samozrejme, (nová vláda) nestačí, je potrebné vyriešiť mnoho vecí". "Dúfam, že (Míkátí) bude schopný spojiť rôznorodé libanonské komunity a politické sily, aby zaistil, že Libanon bude schopný prekonať dramatickú situáciu, ktorej teraz čelí," povedal Guterres na tlačovej konferencii.

António Guterres
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Podnikateľ a miliardár Nadžíb Míkátí (66) zastával funkciu predsedu libanonskej vlády v rokoch 2005 a 2011 – 2013. Libanonský prezident Michel Aún ho ešte v júli po konzultáciách s rozličnými parlamentnými blokmi v krajine poveril úlohou zostaviť novú vládu. Libanon bol bez vlády augusta minulého roka. Dočasný premiér Hassan Dijáb vtedy rezignoval po výbuchu v bejrútskom prístave zo 4. augusta, ktorý si vyžiadal viac než 200 mŕtvych, tisíce zranených a zničil rozsiahle časti libanonského hlavného mesta. Táto katastrofa ešte viac prehĺbila politickú a ekonomickú krízu v Libanone.

Viac o téme: VládaUSAOSNLibanon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu