Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Viacero zmien v Česku: Testovanie v školách sa končí

Minister zdravotníctva ČR Adam Vojtěch
Minister zdravotníctva ČR Adam Vojtěch (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

PRAHA - Testovanie žiakov na koronavírus v školách v Českej republike sa po tomto týždni skončí. V stredu na rokovaní školského výboru Poslaneckej snemovne to povedal minister zdravotníctva Adam Vojtěch a odôvodnil to tak, že situácia v školách sa nezhoršuje a je priaznivá. Informácie priniesol portál Novinky.cz.

V prvom kole testovania 2. septembra, teda minulý týždeň po začiatku školského roka, testy potvrdili 116 pozitívnych prípadov nákazy. Údaje z druhého kola testovania v pondelok 6. septembra sa zatiaľ vyhodnocujú, ale už naznačujú, že situácia sa v školách nezhoršila.

Tretie kolo prebehne vo štvrtok 9. septembra. Plošné nosenie rúšok v spoločných priestoroch škôl bude ďalej platiť. Minister pred výborom dolnej komory českého parlamentu nevylúčil, že by sa časom mohli testy v školách opäť zaviesť na lokálnej úrovni.

Tri kolá plošného preventívneho testovania v školách v ČR stanovilo ministerstvo zdravotníctva na 1. či 2. septembra a ďalej na 6. a 9. septembra. V celej krajine je podľa štatistík ministerstva školstva okolo 4200 základných a 1280 stredných škôl, 1. septembra do nich nastúpilo približne 1,4 milióna detí.

Prevažujú stredoškoláci

Šéf rezortu Vojtěch v utorok povedal, že medzi nakazenými prevažujú stredoškoláci. "Zatiaľ z dát vyplýva, že väčšia miera výskytu je na stredných školách než na základných, čo zodpovedá aj celkovému výskytu v populácii. Vieme, že dnes je najväčší výskyt v populácii 16 až 29 rokov," uviedol v Českej televízii.

Rezort bojuje aj s tým, že výsledky testovania nahlásilo iba 94 percent škôl. Tie, ktoré informácie nedodali, rezort prešetruje. V utorok testy v Česku odhalili celkovo 588 nových prípadov infekcie, čo je najviac za niekoľko mesiacov. Stúpa aj priemerná týždňová incidencia na 100.000 obyvateľov, aktuálne je to 21 prípadov.

Reprodukčné číslo R má hodnotu 1,48, čo znamená zrýchľovanie epidémie. V súvislosti s covidom zomrelo 30.408 ľudí. Vláda vyhlasuje, že plošné uzávery (lockdowny) už nebude zavádzať. Obmedzenia by mali mať len lokálny charakter, píšu Novinky.cz.

Súd zrušil povinné testovanie pred návratom z krajín so zvýšeným rizikom

Mestský súd v Prahe od soboty 11. septembra zrušil časť opatrenia ministerstva zdravotníctva ČR, na základe ktorého museli nezaočkované osoby pri návrate z krajín so zvýšením rizikom absolvovať test na ochorenie COVID-19. Informoval o tom v stredu spravodajský server Novinky.cz.

Na súd sa obrátila Poliklinika Anděl v pražskej mestskej časti Smíchov. Ministerstvo podľa súdu stanovilo podmienku, že test pred návratom do vlasti môžu vykonať len zahraniční poskytovatelia zdravotníckych služieb. Predtým to bolo umožnené akreditovaným laboratóriám.

Podľa súdu preto nie je jasné, ktoré zdravotnícke zariadenia a na základe akých štandardov môžu testy vykonávať. Súdu takisto chýbalo odôvodnenie a poukázal i na nezrozumiteľnosť požiadavky pre občanov. "Je preto na mieste, aby odporca (ministerstvo zdravotníctva) znovu riadne zvážil a s prihliadnutím na rozumné potreby cestujúcich stanovil, akú kvalitu testovania bude pri príjazde zo zahraničia vyžadovať," uviedol súd a dodal, že ministerstvu dal k dispozícii čas na nápravu.

Súdy ministerstvu zdravotníctva už predtým zrušili dve desiatky opatrení, pripomínajú Novinky.cz. Najčastejším dôvodom bola absencia riadnych zdôvodnení.

Viac o téme: ŠkolyTestovanieČeskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu