Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obrovská pocta pre Slovensko: Niagarské vodopády žiarili vo farbách našej trikolóry

Kanaďania vysvietili Niagarské vodopády do slovenskej trikolóry.
Kanaďania vysvietili Niagarské vodopády do slovenskej trikolóry. (Zdroj: TASR/MZVEZ)

TORONTO - Pri príležitosti Dňa Ústavy Slovenskej republiky, 1. septembra 2021, sa z iniciatívy slovenského veľvyslanectva v Ottawe rozžiarili svetoznáme Niagarské vodopády v kanadskom Ontáriu vo farbách slovenskej trikolóry. Stalo sa tak po prvýkrát v histórii Slovenska, a to na počesť štátneho sviatku Slovenskej republiky a slovensko-kanadských vzťahov.

„Vysvietenie Niagarských vodopádov, konkrétne kanadských Horseshoe Falls, v slovenských farbách je symbolickým prejavom dlhodobých priateľských vzťahov medzi Slovenskom a Kanadou. Spoločné demokratické hodnoty, ale aj početná slovenská krajanská komunita v Kanade vytvárajú srdečné medziľudské puto medzi oboma krajinami,“ povedal slovenský veľvyslanec v Kanade Vít Koziak.

Niagarské vodopády rozžiarila slovenská trikolóra

Slovenské veľvyslanectvo v Ottawe načasovalo mimoriadnu udalosť, Niagarské vodopády v slovenských farbách, na Deň Ústavy Slovenskej republiky. Slávnostnú atmosféru virtuálnej oslavy štátneho sviatku SR v Kanade umocnila slovenská a kanadská hymna v podaní krajanského detského folklórneho súboru Slniečko z Calgary. Špičkovú úroveň slovenskej kultúry reprezentoval Balet Slovenského národného divadla úryvkom z druhého dejstva baletu Labutie jazero, v ktorom účinkujú sólisti a zbor Baletu SND. Zároveň v deň štátneho sviatku SR nad hlavným mestom Ottawa zaviala vlajka SR.

Slovenský bielo-modro-červený šat Niagarských vodopádov zvečnili úspešní fotografi slovenského pôvodu žijúci v Kanade Yuri Dojč a Paul Stacho.

Niagarské vodopády patria medzi najnavštevovanejšie prírodné krásy sveta. Ročne prilákajú milióny turistov, vrátane tých zo Slovenska. Cestovanie je však kvôli pandemickej situácii dlho obmedzené. „Súčasné obdobie je pre všetkých veľmi náročné, a preto sme radi, že môžeme priniesť aj takú príjemnú správu, akou Niagarské vodopády v slovenskej trikolóre sú,“ dodal veľvyslanec Koziak.

Dobrou správou je aj to, že pandemická situácia sa zlepšila. Preto Kanada plánuje od 7. septembra opätovne otvoriť svoje hranice zahraničným turistom, ktorí splnia stanovené podmienky, vrátane plného očkovania proti COVID-19.

Viac o téme: OslavaSlovenskoNiagarské vodopádyTrikolóra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu