Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bol podaný návrh na zmenu ústavy: Ak neprejde, Smer-SD začne so zberom na referendum

Robert Fico a bývalý prezident Ivan Gašparovič prichádzajú na protivládny protest na Hlavnej ulici v Košiciach
Robert Fico a bývalý prezident Ivan Gašparovič prichádzajú na protivládny protest na Hlavnej ulici v Košiciach (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

BRATISLAVA – Opozičný Smer-SD avizuje, že ak neprejde jeho návrh zmeny ústavy, začne so zberom podpisov na referendum o predčasných voľbách. Na stredajšom proteste v Košiciach pri príležitosti štátneho sviatku – Dňa Ústavy SR to uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico.

"Bol podaný návrh zmeny ústavy, aby bolo možné zlú vládu vymeniť. Ak nebude tento mesiac schválený v prvom čítaní v Národnej rade (NR) SR, začneme so zberom podpisov na referendum o predčasných voľbách, ktoré bude zodpovedať požiadavkám Ústavného súdu SR," uviedol Fico. Ako ďalej poznamenal, ešte pred zberom vyzvú prezidentku, aby oznámila svoj postoj k referendovej otázke.

Legislatívny návrh na zmenu ústavy v súvislosti s referendom do NR SR predložil Smer-SD. Ústavnoprávny parlamentný výbor však skonštatoval, že o návrhu možno rokovať až v decembri. Návrh je totiž podľa výboru v tej istej veci ako návrh nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu, ktorý poslanci odmietli v júni. Do decembra tak plynie polročná lehota, počas ktorej o podobnom návrhu nemožno rokovať.

Nezaradení poslanci NR SR okolo Petra Pellegriniho chcú, aby plénum o odmietnutých návrhoch zákonov mohlo rokovať opätovne aj skôr ako o pol roka. Ale len vo výnimočných situáciách. Takto chcú dosiahnuť, aby sa čo najskôr dalo opätovne rokovať o zmenách ústavy v súvislosti s referendom o predčasných voľbách, a nie až v decembri. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) priznal, že ide o dobrý návrh. Keďže je však z dielne opozície, v zmysle koaličnej dohody zaň hlasovať nebude.

Viac o téme: ZmenyReferendumRobert FicoSmer-SDÚstava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu