Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kuba podpísala dva dohovory o ľudských právach

Pérez Roque
Pérez Roque (Zdroj: SITA)

HAVANA - Kuba vo štvrtok podpísala dva medzinárodné dohovory o ľudských právach, oznámil vo štvrtok na pôde Organizácie Spojených národov (OSN) kubánsky minister zahraničných vecí Felipe Pérez Roque bezprostredne po potvrdení Raúla Castra na poste nového prezidenta komunistického ostrova.

Kuba sa stala signatárom Zmluvy o ekonomických, sociálnych a kultúrnych právach a Zmluvy o občianskych a politických právach. Pérez Roque uviedol, že pristúpenie k dohovorom "formalizuje a potvrdzuje záväzok Kuby voči právam, chráneným oboma dokumentmi, ktoré krajina systematicky implementuje už od čias kubánskej revolúcie v roku 1959".

Havana tak od roku 2009 umožní inšpektorom z Výboru OSN pre ľudské práva monitorovať dodržiavanie ľudských práv na ostrove. Výbor OSN pre ľudské práva nedávno nahradil Komisiu pre ľudské práva, v ktorej podľa Kuby doteraz dominovalo USA. Roque však zároveň varoval, že ak bude otázka ľudských práv opäť spolitizovaná, Havana od zmlúv odstúpi. Právne záväzné zmluvy majú Kubáncom zabezpečiť základné práva a slobody. Ich podpis bude znamenať okrem iného aj zavedenie slobody prejavu a zhromažďovania ako aj právo na cestovanie do zahraničia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu