Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Afganskí migranti sa v Poľsku otrávili HUBAMI: Chceli si spestriť jedálniček, deti sú v kritickom stave!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Niekoľko utečencov z Afganistanu sa v posledných dňoch v dvoch rôznych poľských zariadeniach pre utečencov otrávilo hubami, ktoré si nazbierali pre spestrenie jedálnička. Dve deti sú v kritickom stave, šesťročnému chlapcovi lekári dnes transplantovali pečeň, nervový systém jeho o rok mladšieho brata jed muchotrávky zelenej zničil natoľko, že transplantácia nie je možná.

V nemocnici je kvôli otrave aj 17-ročná sestra chlapcov, tá je však mimo ohrozenia života. Kvôli transplantácii pečene lekári vyšetrili šesť ľudí z najbližšej rodiny chlapca, vhodného darcu medzi nimi našli v noci na dnes. Jeho hľadanie bolo podľa portálu wyborcza.pl ťažké, pretože niekoľko dospelých príbuzných je tiež hospitalizovaných kvôli otrave muchotrávkou zelenou, a nemohli sa preto stať darcami.

Afganskí migranti sa v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB / Milan Kulkovsky blog)

Rodina si huby nazbierala v lese okolo strediska pre utečencov v Podkowe Leśnej neďaleko Varšavy. Poľsko túto rodinu evakuovalo z Afganistanu na žiadosť Británie, jej otec pracoval pre Britov. Dnes poľské médiá informovali o otrave hubami iných štyroch Afgancov. Tento prípad sa stal minulý týždeň v stredisku v Linine ležiacom južne od Varšavy. Po zjedení jedovatých húb jeden z nich podľa internetového portálu televízie Polsat News podstúpil transplantáciu pečene.

Protichodné informácie

Zatiaľ čo v prípade otravy rodiny zo strediska v Podkowe Leśnej sami utečenci aj zástupcovia humanitárnych organizácií tvrdia, že si huby varili kvôli tomu, že mali hlad, v druhom centre išlo vraj skôr o nedostatok informácií. "Nemôžem povedať, či takéto situácie vznikajú kvôli nedostatku jedla v strediskách pre migrantov," povedala televízii Polsat News Dominika Springerová z nadácie HumanDoc.

Afganskí migranti sa v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Cudzinci, s ktorými sme v kontakte, sa na jedlo nesťažujú. Myslím, že to vzniká kvôli kultúrnym rozdielom aj chýbajúcej podpore počas adaptácie," uviedla. Myslia si, že títo ľudia sa dostali na miesto, v ktorom sa cítia bezpečne. "Neočakávajú, že na pozemku strediska im niečo môže hroziť. Nie je vylúčené, že sa im nedostalo informácií, čo je v Poľsku škodlivé a čo nie," domnieva sa Springerová.

Viac o téme: HubyOtravaUtečenciPoľskoAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu