Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ministri vnútra EÚ sa zaviazali zabrániť masovej migrácii z Afganistanu

Vlajky EÚ Zobraziť galériu (4)
Vlajky EÚ (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska únia zatiaľ nechce dávať žiadne konkrétne záväzky týkajúce sa prijatia ľudí z Afganistanu. Afganci, ktorí potrebujú ochranu, by preto mali byť presídlení iba vtedy, ak im krajiny EÚ dobrovoľne ponúknu miesta. Vyplýva to zo záverov utorkového mimoriadneho zasadnutia Rady EÚ v zložení ministrov vnútra. Správu priniesla agentúra DPA.

"Malo by sa zabrániť stimulom pre nelegálnu migráciu," uvádza sa v spoločnom vyhlásení prijatom na mimoriadnom stretnutí v Bruseli. EÚ uviedla, že bude radšej spolupracovať s krajinami v okolí Afganistanu na posilnení ich kapacít v otázke zabezpečenia ochrany a dôstojných podmienok pre utečencov. Brusel sa zároveň pripravuje na dôslednú ochranu hraníc.

"Na základe získaných skúseností je EÚ odhodlaná konať spoločne, aby zabránila opakovaniu nekontrolovaných rozsiahlych migračných tokov, ktorým sme v minulosti čelili," uvádza sa v spoločnom vyhlásení.

Ministri vnútra EÚ sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

Luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn pôvodne žiadal, aby EÚ prijala silnejšie záväzky v otázke presídľovania Afgancov utekajúcich pred radikálnym islamistickým hnutím Taliban, ktoré prevzalo kontrolu nad Afganistanom. S tým ostro nesúhlasil napríklad nemecký minister vnútra Horst Seehofer. "Pán Asselborn by sa mal trochu bližšie pozrieť na problémy, ktoré majú veľké krajiny v Európskej únii. Nehovoríme tu o niekoľkých stovkách (Afgancov), ale o tisíckach," povedal Seehofer.

Ministri EÚ sa napokon zhodli na tom, že presídľovanie sa môže uskutočniť len na dobrovoľnom základe, pričom sa budú uprednostňovať zraniteľné osoby, ako sú ženy a deti. Asselborn ustúpil aj po tom, ako Európska komisia prisľúbila zorganizovať v septembri fórum o presídľovaní utečencov, na ktorom môžu štáty EÚ oznámiť konkrétne počty ľudí, ktorých sú ochotné prijať.

Ministri vnútra EÚ sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jose Luis Magana)

Slovensko nesmie byť vystavené veľkému počtu migrantov

Z pohľadu Slovenska je dôležité, aby sme neboli vystavení príchodu veľkého počtu migrantov z Afganistanu. Po skončení utorkového mimoriadneho zasadnutia Rady EÚ v Bruseli to vyhlásil slovenský minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Ministri vnútra EÚ sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian)

"Afganistan generuje všetky bezpečnostné riziká, ktoré si vôbec vieme predstaviť. Kľúčové z môjho pohľadu je, že nechceme opakovať skúsenosť z roku 2015. Nesmieme stratiť kontrolu nad migráciou z Afganistanu a jeho okolia a nesmieme byť vystavení príchodu veľkého počtu migrantov. Chcem ubezpečiť občanov Slovenska, že našou prioritou je dôsledné preverovanie všetkých, ktorí prídu na naše hranice," zdôraznil Mikulec.

Viac o téme: MinistriMigráciaAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu