Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Podpredseda Európskej komisie otvorene: Je najvyšší čas na novú migračnú politiku EÚ

Podpredseda EK pre podporu európskeho spôsobu života Margaritis Schinas Zobraziť galériu (2)
Podpredseda EK pre podporu európskeho spôsobu života Margaritis Schinas (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

VILNIUS - Podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas v sobotu uviedol, že prílev migrantov do východných štátov EÚ by mohol viesť k spoločným európskym pravidlám migrácie. Schinas sa takto vyjadril počas návštevy Litvy, kam tento rok prešli z Bieloruska tisíce migrantov z Blízkeho východu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Situácia tu je ďalším posolstvom pre nás v Európskej únii, že teraz je najvyšší čas prejsť na predvídateľnejší a komplexnejší európsky rámec pre migračnú politiku," povedal počas návštevy hranice Litvy s Bieloruskom Schinas, eurokomisár pre európsky spôsob života. Európska komisia navrhla v roku 2020 nový pakt o migrácii a azyle v nádeji, že sa ním vytvoria rýchlejšie migračné procesy a silnejšie riadenie migračných a hraničných politík. Schinas však uviedol, že rokovania sa zastavili v dôsledku pandémie COVID-19.

Podpredseda EK Margaritis Schinas
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

EÚ viní Bielorusko z toho, že organizovalo prílev migrantov do Lotyšska, Litvy a Poľska ako odvetu za sankcie EÚ voči bieloruskému režimu. EÚ je najnovšie znepokojená aj možným prílevom migrantov z Afganistanu po tom, ako tamojšie hnutie Taliban ovládlo krajinu.

Viac o téme: MigráciaMargaritis SchinasPolitika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu