Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Súd vo veci šírenia KORONAVÍRUSU v stredisku Ischgl: Pozostalí žiadajú od štátu 100-tisíc eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ISCHGL - Prvé súdne pojednávanie týkajúce sa toho, ako sa z rakúskeho lyžiarskeho strediska v tirolskej obci Ischgl rozšíril na jar 2020 do viacerých európskych krajín nový koronavírus, sa začne 17. septembra na krajinskom súde vo Viedni. Oznámilo to v utorok rakúske združenie na ochranu práv spotrebiteľov (VSV), ktoré zastupuje pozostalých Rakúšana, ktorý sa tam nakazil covidom a neskôr na následky infekcie zomrel.

Syn a vdova po 72-ročnom rakúskom občanovi, ktorý ochoreniu COVID-19 podľahol, žiadajú od štátu náhradu škody vo výške 100.000 eur, píše agentúra DPA. Starší muž, ktorý bol novinárom, sa nakazil údajne počas chaotického odchodu z lyžiarskeho rezortu, konkrétne počas cesty autobusom. Na súde sa má rozhodnúť aj o tom, či by mohlo dôjsť k  mimosúdnemu vyrovnaniu. "Sme na to pripravení," povedal predseda VSV Peter Kolba.

Po začatí prvého procesu sa v nasledujúcich dňoch sa začne aj ďalších 12 súdnych konaní týkajúcich sa kauzy Ischgl. Žalobcovia zodpovedné úrady obviňujú z toho, že ľudí nevarovali pred rizikom nákazy včas a neskoro zastavili aj prevádzku autobusov a lanoviek pre lyžiarov.

Viac škody ako osohu 

Tisíce dovolenkárov prekvapilo vlani 13. marca oznámenie kancelára Sebastiana Kurza, ktorý vtedy s okamžitou platnosťou rozhodol o izolácii zasiahnutého údolia Paznauntal, pripomína DPA. Spôsobilo to, že mnoho ľudí sa hneď zbalilo a snažilo sa z postihnutej oblasti rýchlo odcestovať. Z pohľadu žalobcov tieto okolnosti prispeli k tomu, že sa vírus rozšírili aj do iných častí Európy.

Nedostatočné opatrenia

Prvých infikovaných zistili v obľúbenom stredisku zimných športov Ischgl už začiatkom marca 2020. K jeho uzavretiu však došlo až 13. marca, čiže niekoľko dní po tom, ako sa vyskytli prvé prípady - tie sa objavili najmä v tamojších pohostinstvách. Nezávislá vyšetrovacia komisia neskôr zistila, že regionálni predstavitelia konali príliš pomaly a nezaviedli dostatočné protiopatrenia.

Viac o téme: StrediskoŠírenieSúd RakúskoKoronavírusIschgl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu