Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Irán vymenoval nového šéfa agentúry pre atómovú energiu: Nemá odborné znalosti

Mohammad Eslámí
Mohammad Eslámí (Zdroj: SITA/Iranian Presidency Office via AP)

TEHERÁN - Nový iránsky prezident Ebráhím Raísí vymenoval nového šéfa agentúry pre atómovú energiu svojej krajiny a na tomto poste nahradil popredného jadrového vedca človekom bez akýchkoľvek odborných znalostí v tejto oblasti. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Štátne médiá 29. augusta oznámili, že civilnú Iránsku organizáciu pre atómovú energiu (AEOI) bude viesť Mohammad Eslámí, ktorý predtým zastával post ministra bytovej výstavby a dopravy. Nahradí v Spojených štátoch vyštudovaného vedca Alího Akbara Sálehího, bývalého ministra zahraničných vecí a dlhoročného šéfa spomínanej iránskej jadrovej agentúry. Sálehí zohral kľúčovú úlohu v diplomacii, ktorá viedla v roku 2015 k teraz už zanikajúcej jadrovej dohode so svetovými veľmocami. V tejto jadrovej dohode, známej ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA), sa Teherán zaviazal, že obmedzí svoj jadrový program výmenou za zmiernenie sankcií voči Iránu.

Irán stále tvrdí, že jeho jadrový program je mierový

V reakcii na odstúpenie niekdajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa od dohody začal Irán postupne porušovať záväzky a obmedzenia svojho jadrového programu, napríklad začal obohacovať urán. Irán stále tvrdí, že jeho jadrový program je mierový a že sa nesnaží o vývoj jadrových zbraní. Eslámí, stavebný inžinier vyštudovaný v USA, je spojený s iránskym vojenským priemyslom a slúžil ako námestník ministra obrany pre výskum.

Takisto pracoval ako riaditeľ Iránskej spoločnosti na výrobu lietadiel (HESA) a zástupca šéfa Organizácie pre letecký priemysel (AIO). Vymenovanie nového riaditeľa iránskej agentúry pre atómovú energiu prichádza po viacerých mesiacoch medzinárodných rozhovorov vo Viedni, ktoré sa snažia zachrániť jadrovú dohodu z roku 2015 a podľa očakávania sa znovu začnú v septembri.

Niekoľko kôl rozhovorov totiž neprinieslo žiadny prelom. Na rozhovoroch sa zúčastňujú zástupcovia krajín, ktoré v roku 2015 podpísali jadrovú dohodu s Iránom – Čína, Francúzsko, Rusko, Británia a Nemecko. Spojené štáty sa na rozhovoroch zúčastňujú prostredníctvom európskych krajín. Eslámího inžinierske a manažérske schopnosti budú zrejme pre domáce ciele Iránu prospešnejšie. Irán zvažuje výstavbu dvoch jadrových zariadení na výrobu elektriny, ktoré majú zásobovať jeho jediný reaktor v južnom prístavnom meste Búšehr. Ten spustili do činnosti s pomocou Ruska v roku 2011.

Viac o téme: Atómová energiaAgentúraŠéf Irán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu