Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Krajiny rozhodujú o tretej dávke vakcíny: Pravidlá sú rôzne, takto to bude v Česku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

PRAHA - Na tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu bude mať nárok každý občan ČR, ktorému od podania druhej dávky uplynulo minimálne osem mesiacov. V pondelok to počas tlačovej konferencie po rokovaní vlády oznámil český minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Informovala o tom televízia ČT24.

"Preočkovanie je nastavené pre všetkých primárne na základe časového hľadiska. Možnosť nechať sa preočkovať treťou dávkou bude platiť pre každého (občana) najskôr po ôsmich mesiacoch od ukončenej vakcinácie," povedal Vojtěch. Očkovanie treťou dávkou sa v Česku začne 20. septembra. Oznámil to ešte v nedeľu český premiér Andrej Babiš. Zdravotníci budú aplikovať tretiu dávku vakcínami typu mMRNA. Pôjde o očkovacie látky od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna.

Dávku vakcíny Comirnaty (Pfizer/BioNTech) a Spikevax (Moderna) dostanú aj tí, ktorí boli predtým dvakrát očkovaní látkou Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca či jednodávkovou vakcínou Janssen od firmy Johnson & Johnson. Očkovanie treťou dávkou už zaviedli napríklad v Spojených štátoch, Nemecku, Rakúsku či v Izraeli. Podľa ministra Vojtěcha aj niektoré české štúdie ukazujú, že počet protilátok v tele môže po niekoľkých mesiacoch od podania dvoch dávok výrazne klesnúť. Týka sa to najmä seniorov.

Nórsko a Dánsko ponúkajú tretiu dávku ľuďom s vážne oslabeným imunitným systémom

Nórsko sa v pondelok pridalo k susednému Dánsku a začalo ponúkať ľuďom s vážne oslabeným imunitným systémom tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu. Informácie priniesla tlačová agentúra AP. Nórska vláda uviedla, že týmto ľuďom viac hrozí vážny priebeh ochorenia COVID-19 a vakcína má u nich slabší účinok než u zdravých ľudí. Vláda odhaduje, že túto skupinu pacientov tvorí do 200.000 ľudí a patria do nej okrem iných pacienti s imunitnou nedostatočnosťou, s transplantovanými orgánmi či pacienti liečiaci sa na rakovinu alebo s nedávno ukončenou liečbou rakoviny.

Dánsko bude tretiu dávku ponúkať podobnej skupine obyvateľov. Aj dánska agentúra pre lieky vysvetlila, že niektorí ľudia "môžu mať po zaočkovaní nedostatočnú ochranu pred covidom, tak ako môžu mať aj zníženú ochranu po zaočkovaní inými vakcínami".

Dánsko už nebude od 10. septembra pokladať covid za "spoločensky kritické ochorenie" a postupne prestane používať digitálny covidpas, ktorý sa vyžaduje okrem iných prevádzok aj pri vstupe do reštaurácií – dôvodom plánovaného opatrenia je veľký počet zaočkovaných obyvateľov. V tejto škandinávskej krajine je vyše 80 percent ľudí vo veku nad 12 rokov zaočkovaných dvakrát a Dánsko má cieľ dosiahnuť do 1. októbra 90-percentnú zaočkovanosť.

Viac o téme: DánskoČeskoVakcínaTretia dávka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu