Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dobrá správa: Ničivé požiare na Sibíri sú takmer uhasené

Hasiči bojujú s požiarmi na Sibíri a Ďalekom východe
Hasiči bojujú s požiarmi na Sibíri a Ďalekom východe (Zdroj: SITA/Russian Emergency Ministry Press Service via AP)

MOSKVA - Ruské úrady vo štvrtok uviedli, že sa im takmer úplne podarilo uhasiť ničivé lesné požiare, ktoré zasiahli rozsiahle územia na Sibíri. Vo štvrtok o tom informovala agentúra AFP.

Podľa ruskej Federálnej agentúry pre lesné hospodárstvo (Rosleschoz) aktuálne horí na území s rozlohou zhruba 5200 kilometrov štvorcových.

"Prezident (Putin) nám dal pokyn uhasiť požiare v Jakutsku. Táto úloha je takmer splnená," povedal vo štvrtok predstaviteľ ruského ministerstva pre mimoriadne situácie Alexander Čuprijan.

Požiare v Jakutskej republike na Sibíri spálili zhruba 99.000 štvorcových kilometrov porastov. Ide o územie s rozlohou väčšou ako Portugalsko. Dym z požiarov v riedko osídlenej oblasti sa začiatkom augusta dostal až na severný pól, uviedol americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Lesné požiare sužujú Rusko každé leto, pripomína AFP. V posledných rokoch však majú rastúcu intenzitu. Od januára 2021 tento živel zničil územie s celkovou rozlohou vyše 173.500 kilometrov štvorcových. Ide o druhú najničivejšiu sezónu lesných požiarov od začiatku 21. storočia. Šéf Kremľa Vladimir Putin v utorok prisľúbil vyčleniť stovky miliónov eur na ochranu lesov v Rusku. Krajina sa podľa neho musí z tohtoročných požiarov "poučiť".

Viac o téme: PožiarOheňHasičiUhasenieSibír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu