Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na letisku v Kábule hrozí "bezprostredný útok": Dánsko ukončilo evakuáciu, je to tam NEBEZPEČNÉ

Bojovníci Talibanu
Bojovníci Talibanu (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

LONDÝN - Námestník britského ministra obrany James Heappey vo štvrtok pre stanicu BBC povedal, že majú "veľmi, veľmi dôveryhodné informácie, že na letisku v afganskom hlavnom meste Kábul hrozí bezprostredný útok". Informuje o tom tlačová agentúra AP.

Britská vláda už skôr uviedla, že pred kábulským letiskom sú stále veľké počty ľudí, ktorí dúfajú, že sa im podarí odísť, lebo je tam riziko samovražedného bombového útoku. Spojené štáty, Austrália a Británia svojim občanom odporučili, aby okamžite opustili oblasť letiska. Odporúčanie nasledovalo po tom, čo americký prezident Joe Biden varoval pred hrozbou útokov militantov napojených na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS).

Ľudia sa v posledných dňoch zúfalo snažia ujsť z Afganistanu, pretože sa obávajú návratu brutálneho režimu radikálneho hnutia Taliban, ktorému sa v polovici augusta nečakane rýchlo podarilo dobyť Kábul a prevziať moc v krajine.

Dánsko ukončilo evakuáciu 

Dánsko dokončilo evakuáciu zamestnancov svojho veľvyslanectva a ich rodín z afganského hlavného mesta Kábul, oznámila vo štvrtok vláda v Kodani. Podobný krok urobilo aj Španielsko. "Už nie je bezpečné odlietať z kábulského letiska," uviedla  v stredu večer dánska ministerka obrany Trine Bramsenová pre dánsku tlačovú agentúru Ritzau, ktorú citovala vo štvrtok agentúra DPA.

Posledné lietadlo podieľajúce sa na dánskej evakuačnej misii už pristálo v pakistanskom hlavnom meste Islamabad, dodala ministerka. Na palube sa nachádzalo 90 evakuovaných ľudí, teda poslední dánski zamestnanci, vojaci a diplomati z Kábulu, spresnila Bramsenová. Dánsko evakuovalo v posledných dňoch z Afganistanu približne 1000 ľudí. Desaťtisíce osôb vrátane Afgancov sa zúfalo chcú dostať preč z Afganistanu, pretože sa obávajú návratu režimu radikálneho hnutia Taliban, ktoré sa v polovici augusta nečakane dostalo k moci v krajine.

Evakuácie z Afganistanu plánuje do piatka ukončiť aj Španielsko, informoval vo štvrtok na svojej webovej stránke denník El País. Vládne zdroje podľa tohto denníka uviedli, že piatok 27. augusta je konečný termín evakuácie Afgancov, ktorí spolupracovali so španielskymi ozbrojenými zložkami.

Ukončenie evakuácií ohlásili aj ďalšie krajiny a varovali svojich občanov v Afganistane, aby nešli na kábulské letisko, pretože je to nebezpečné. Námestník britského ministra obrany James Heappey navyše oznámil, že na letisku hrozí "bezprostredné riziko" útoku. Prezident USA Joe Biden oznámil, že americkí vojaci – kľúčový ručiteľ bezpečia na kábulskom letisku – ukončia svoju evakuačnú misiu a úplne odídu z krajiny do 31. augusta.

Viac o téme: útok KábulAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu