Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na nemeckej diaľnici sa prevrátil autobus s českými turistami: Z miesta hlásia štrnásť zranených

Nehoda autobusu s českými turistami Zobraziť galériu (2)
Nehoda autobusu s českými turistami (Zdroj: TASR/Zara Kroiß/dpa)

MNÍCHOV - V Nemecku dnes ráno havaroval autobus s českými turistami, ktorí sa vracali z Talianska do Českej republiky. Pri nešťastí podľa posledných informácií utrpelo zranenia 14 ľudí, z toho štyri ťažké, povedal ČTK hovorca dolnobavorskej polície Johann Lankes. O život nikto neprišiel. Pôvodne polícia hovorila o desiatich zranených, neskôr bilanciu nehody zvýšila.

 Zájazd vypravila cestovná kancelária Čedok. Príčina nehody zatiaľ nie je jasná, podľa českého ministerstva zahraničia ju mohol spôsobiť mikrospánok vodiča. Polícia túto verziu zatiaľ odmietla potvrdiť.

Nehoda sa stala krátko pred 6:30 ráno na diaľnici A93 v dolnobavorskom okrese Kelheim, južne od mesta Regensburg. Web Bavorského rozhlasu pôvodne s odvolaním na políciu informoval o 14 zranených. Dolnobavorská polícia neskôr hovorila o desiatich. Popoludní hovorca dolnobavorskej polície Lankes ČTK povedal, že podľa aktuálnych informácií je zranených 14. "Desať osôb utrpelo ľahké zranenia a z nemocnice ich už prepustili. Štyri osoby utrpeli ťažké zranenia," povedal hovorca. Podľa neho je bežné, že je situácia na mieste nehody neprehľadná, a bilancia zranených sa tak môže časom meniť.

Nehoda českého autobusu na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Vifogra Schmelzer/dpa)

Ťažké zranenia podľa polície utrpeli dve ženy vo veku 21 a 47 rokov a dvaja muži vo veku 48 a 52 rokov.

Čedok, ktorý výpravu do Talianska organizoval, v rannej tlačovej správe napísal, že pri nehode bolo v autobuse 34 českých turistov. Dolnobavorská polícia hovorí o 35 cestujúcich a dvoch vodičoch. Podľa cestovnej kancelárie bola v autobuse okrem 34 turistov i sprievodkyňa. Turisti, ktorí nehodu prečkali bez zranení, čakali na blízke hasičskej stanici v obci Langquaid na náhradné autobus pre prevoz do ČR.

České ministerstvo zahraničia na twitteri uviedlo, že ľudia by mali byť najneskôr v nedeľu doma. Konzulát v Mníchove je podľa neho v kontakte s nemeckými úradmi a je pripravený poskytnúť pomoc. Minister zahraničia Jakub Kulhánek (ČSSD) v rozhovore s Českou televíziou spresnil, že takmer všetci zranenia by sa mali vrátiť ešte dnes. "V nemeckej nemocnici by mal cez noc zostať jeden z nich," uviedla ČT na twitteri.

Príčina nehody nie je známa

Príčina nešťastia zatiaľ podľa hovorcu dolnobavorské polície nie je známa. Na nehode sa podľa neho nepodieľalo iné vozidlo. Autobus, ktorý šoféroval 57 ročný Čech, zišiel z krajnice a prevrátil sa na bok po tom, čo sa valila pri zjazde z diaľnice A93 na ceste B15. Škodu polícia odhadla na 100.000 eur. Vodič zranenia neutrpel.

Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že "jednou z možných príčin mohol byť mikrospánok". To povedala Českému rozhlasu - Rádiožurnálu aj generálna konzulka SR v Mníchove Kristina Larischová. "Vodič zišiel z diaľnice v pravotočivej zákrute a autobus sa prevrátil na bok," uviedla. "Vďaka spolupráci bavorsko-českého centra v oblasti policajných zásahov boli privolané aj naše policajné sily a dostali aj tlmočníka," doplnila Larischová.

"V tejto chvíli nemôžeme k príčine nehody poskytnúť žiadne isté údaje," povedal k tomu ČTK Lankes.

Viac o téme: NehodaAutobusTuristiČeskoZraneníNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu