Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Nový Zéland o štyri dni predĺži celoštátny lockdown

Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová
Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová (Zdroj: SITA/AP Photo/Nick Perry)

WELLINGTON - Nový Zéland o štyri dni predĺži celoštátny lockdown, ktorý bol zavedený v utorok na tri dni po tom, ako sa tam vyskytol prvý prípad komunitného prenosu koronavírusu SARS CoV-2 za posledný polrok. Podľa agentúry AFP o tom v piatok informovala novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

Prvý prípad komunitného prenosu koronavírusu na Novom Zélande, za ktorý je zodpovedný variant delta, sa zistil u muža v meste Auckland. Vírus sa však z Aucklandu rozšíril aj do hlavného mesta Wellington. Ako uvádza agentúra Reuters, úrady v piatok informovali o 11 nových prípadoch nákazy, z ktorých tri evidujú vo Wellingtone. Podľa Ardernovej sa novozélandské úrady stále pokúšajú vyhodnotiť rozsah ohniska nákazy v Aucklande. "Nepoznáme úplný rozsah tohto ohniska. To nám hovorí, že musíme byť aj naďalej opatrní," uviedla.

Dodala, že všetky prípady, vrátane tých vo Wellingtone, spolu súvisia. To je dôležité z toho hľadiska, že úradom sa darí vypátrať kontakty infikovaných a sledovať, ako sa nákaza ďalej šíri. "V tejto fáze tak nemáme prípady nezisteného pôvodu," povedala Ardernová. Vo štvrtok Ardernová oznámila, že na Novom Zélande sa podarilo vypátrať osobu, ktorá zavliekla na jeho územie koronavírusový variant delta. Úrady sa pokúšali zistiť, ako a kde sa muž z novozélandského mesta Auckland tento týždeň koronavírusom nakazil, hoci podľa predbežných informácií zverejnených v utorok nemal cestovateľskú anamnézu a nebol ani v kontakte s osobou prichádzajúcou zo zahraničia.

Osoba, ktorá ho infikovala, pricestovala z austrálskej metropoly Sydney 7. augusta. Tento prenášač podstúpil po pricestovaní z Austrálie karanténu a dva dni po príchode bol pozitívne testovaný na covid. Týždeň nato bol aj hospitalizovaný v nemocnici. Naposledy bolo komunitné šírenie koronavírusu na Novom Zélande zaznamenané 28. februára. Odvtedy sa infikovaných podarilo vždy identifikovať vďaka prísnym hraničným kontrolám. Nový Zéland s takmer piatimi miliónmi obyvateľov sa považuje za jednu z najúspešnejších krajín na svete v súvislosti so zvládnutím pandémie koronavírusu. Od začiatku pandémie tam zaznamenali len 26 úmrtí.

Viac o téme: Nový ZélandKoronavírusLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu