Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Uväznená čínska novinárka je v zlom stave: Dlhodobo držala protestnú hladovku

Novinárka Čang Čan Zobraziť galériu (2)
Novinárka Čang Čan (Zdroj: Melanie Wang via AP)

ŠANGHAJ - Čínska novinárka Čang Čan, ktorá si odpykáva štvorročný trest odňatia slobody za spravodajstvo o covide, je po dlhodobej hladovke v zlom zdravotnom stave. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na právničku, ktorá hovorila s rodinou čínskej novinárky.

Čang hospitalizovali 31. júla. Telesná hmotnosť novinárky je v súčasnosti 40 kilogramov, napísala AP s odvolaním sa na správy, ktoré na sociálnych sieťach zverejnila novinárkina matka. Úrady o zhoršenom zdravotnom stave novinárky upozornili členov jej rodiny a požiadali ich, aby sa dostavili do priestorov väznice, uviedla právnička, ktorá hovorila s novinárkinou matkou.

Novinárkini rodičia a brat 2. augusta prišli do Šanghaja, no väzenské úrady im s Čang povolili spojiť sa len prostredníctvom telefónu. Nemocnice v čínskych väzniciach sú všeobecne vo veľmi zlom stave a sú nedostatočne vybavené, uviedla Jane Wang, aktivistka z Humanitarian China, organizácie sídliacej v USA.

Novinárka Čang Čan
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Melanie Wang via AP)

Šangajský súd novinárku odsúdil minulý rok v decembri na štyri roky väzenia za spravodajstvo z mesta Wu-chan, považovaného za ohnisko pandémie nového koronavírusu. Od mája 2020 zadržiavaná za "vyvolávanie problémov"- čo je nejasne definované obvinenie, ktoré sa podľa AP často používa v politických prípadoch.

Čang vo februári 2020 zverejnila na platforme YouTube niekoľko krátkych videí nahratých na telefón. Na nahrávkach sú pozorovateľné opustené ulice, a iné známky života počas lockdownu zavedeného v spojitosti s pandémiou koronavírusu. Čínska vláda čelí obvineniam z utajovania dôležitých informácií o šíriacej sa pandémii na jej začiatku, ktoré mohli pomôcť spomaliť šírenie vírusu, pripomína AP.

Viac o téme: NovinárkaČínaČang Čan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu