Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Rázne rozhodnutie na Novom Zélande: Po prípade komunitného prenosu KORONAVÍRUSU zavedú lockdown

Koronavírus na Novom Zélande
Koronavírus na Novom Zélande (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Baker)

WELLINGTON - Nový Zéland zavedie na tri dni v celej krajine lockdown po tom, ako tamojšie úrady informovali o prvom prípade komunitného prenosu koronavírusu za posledný polrok. Novozélandskú premiérku Jacindu Ardernovú citovala v utorok agentúra AFP.

"V iných krajinách sme videli, čo sa môže stať, ak sa s tým nedokážeme vysporiadať. Máme len jednu šancu," uviedla premiérka v utorkovom televíznom prejave. Koronavírusový variant delta, ktorý je vo všeobecnosti považovaný za nákazlivejší, má podľa nej na priebeh pandémie rozhodujúci efekt. Zdravotnícke úrady informovali v utorok o prvom prípade komunitného prenosu nákazy na území Nového Zélandu za posledný polrok, ktorý sa objavil v meste Auckland. Infikovaný podľa doterajších informácií nemal cestovateľskú anamnézu a nebol ani v kontakte so žiadnou osobou prichádzajúcou zo zahraničia.

Naposledy bolo šírenie koronavírusu v rámci komunity na Novom Zélande zaznamenané 28. februára. Odvtedy sa infikovaných podarilo  vždy identifikovať vďaka prísnym hraničným kontrolám. Nový Zéland sa považuje za jednu z najúspešnejších krajín na svete v súvislosti so zvládnutím pandémie koronavírusu. Krajina od začiatku pandémie zaznamenala len 26 úmrtí, pričom má celkový počet takmer päť miliónov obyvateľov.

Viac o téme: Nový ZélandKoronavírusInfikovaníLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu